Szarlotka(1).doc

(20 KB) Pobierz
Szarlotka

Szarlotka

 

Składniki:

 

·            2 kg jabłek,

·            kostka margaryny,

·            ok 3 szkl. mąki,

·            ok. 0,5 szkl. cukru,

·            łyżeczka proszku do pieczenia,

·            1 jajko,

·            cynamon.

 

Sposób wykonania:

 

Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki. Dodać proszek, cukier i jajko. Zagnieść.

Ciasto podzielić na mniejszą i większą połowę. Większą częścią wylepić blachę (taką dużą, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta. Zlepić brzegi, nakłuć widelcem na całej powierzchni.

Piec ok. godz. w temp. 180 - 200 st. C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin