BIOCHEMIA
SPRAWOZDANIE
ĆWICZENIE 9
OTRZYMYWANIE I WŁAŚCIWOŚCI MYDEŁ
(HYDROLIZA LIPIDÓW)
Sabina Spyrka
Natalia Wiśniewska
Biotechnologia II
Gr. 5
OPOLE
WPROWADZENIE:
CEL ĆWICZENIA:
Poznanie właściwości chemicznych lipidów oraz ich składników (m.in. kwasów tłuszczowych), a także przebiegu procesu otrzymywania mydeł – zmydlania (zasadowa hydroliza kwasów tłuszczowych).
PRZEBIEG ĆWICZENIA
CZĘŚĆ I – Hydroliza zasadowa tłuszczów – proces zmydlania
1. Do jednej probówki wprowadziłyśmy 0,5 cm3 oliwy
2. Następnie dodałyśmy 5 cm3 10% alkoholowego roztworu wodorotlenku potasu KOH i ostrożnie wymieszałyśmy ich zawartość
3. Probówkę wstawiłyśmy na 15 minut do wrzącej łaźni wodnej
4. Następnie wyciągnęłyśmy probówkę z łaźni wodnej i dodałyśmy 5 cm3 wody destylowanej
5. Probówkę ponownie wstawiłyśmy do łaźni wodnej
6. Proces ten przeprowadzałyśmy aż do odparowania alkoholu
7. Otrzymałyśmy opalizujący roztwór mydła, który pienił się podczas wstrząsania
WYNIKI I WNIOSKI
sa
CZĘŚĆ II – Wysalanie mydła potasowego
1. Do probówki wprowadziłyśmy 1 cm3 roztworu mydła
2. Następnie dodałyśmy krystalicznego chlorku sodu, aż do uzyskania roztworu nasyconego.
3. Następnie zlałyśmy płyn znad osadu i dodałyśmy wody destylowanej
Po dodaniu chlorku sodu mydło wytrąciło się w postaci kłaczkowatego osadu, gdy dodałyśmy wody destylowanej mydło ponownie przeszło do roztworu.
CZĘŚĆ III – Właściwości redukujące mydła
1. Do trzech probówek odmierzyłyśmy po 5 cm3 wody
2. Do każdej z nich wprowadziłyśmy kilka kropli oliwy
3. Do probówki nr 1 dodałyśmy 1 cm3 roztworu mydła (otrzymany w części I)
4. Do probówki nr 2 wprowadziłyśmy 1 cm3 1% roztworu albuminy
5. Probówkę nr 3 zostawiłyśmy jako próbę kontrolną.
6. Każdą probówkę wstrząsałyśmy przez 30 sekund, a następnie odstawiłyśmy i obserwowałyśmy zachowanie emulsji
djufgv
CZĘŚĆ IV – Właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych – redukcja nadmanganianu potasowego
1. Wprowadziłyśmy do probówki 5 cm3 1N roztworu Na2CO3
2. Następnie dodałyśmy kroplę oliwy i ogrzałyśmy probówkę w łaźni wodnej
3. Następnie dodawałyśmy do probówki po jednej kropli 0,1N roztwór KMnO4 wstrząsając probówką po każdej
Koniec reakcji określa utrzymujące się przez 2 min, jasnoróżowe zabarwienie roztworu
CZĘŚĆ V – Wykrywanie kwasów tłuszczowych w jełczejącym tłuszczu
1.
Gjkl;’;lkjhg
biobird