BIOCHEMIA 9.doc

(46 KB) Pobierz

 

 

BIOCHEMIA

 

 

SPRAWOZDANIE

 

 

ĆWICZENIE 9

OTRZYMYWANIE I WŁAŚCIWOŚCI MYDEŁ

(HYDROLIZA LIPIDÓW)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabina Spyrka

Natalia Wiśniewska

Biotechnologia II

Gr. 5

 

 

OPOLE

WPROWADZENIE:

 

CEL ĆWICZENIA:

Poznanie właściwości chemicznych lipidów oraz ich składników (m.in. kwasów tłuszczowych), a także przebiegu procesu otrzymywania mydeł – zmydlania (zasadowa hydroliza kwasów tłuszczowych).

 

PRZEBIEG ĆWICZENIA

 

CZĘŚĆ I – Hydroliza zasadowa tłuszczów – proces zmydlania

1.      Do jednej probówki wprowadziłyśmy 0,5 cm3 oliwy

2.      Następnie dodałyśmy 5 cm3 10% alkoholowego roztworu wodorotlenku potasu KOH   i ostrożnie wymieszałyśmy ich zawartość

3.      Probówkę wstawiłyśmy na 15 minut do wrzącej łaźni wodnej

4.      Następnie wyciągnęłyśmy probówkę z łaźni wodnej i dodałyśmy 5 cm3 wody destylowanej

5.      Probówkę ponownie wstawiłyśmy do łaźni wodnej

6.      Proces ten przeprowadzałyśmy aż do odparowania alkoholu

7.      Otrzymałyśmy opalizujący roztwór mydła, który pienił się podczas wstrząsania

 

WYNIKI I WNIOSKI

              sa

 

CZĘŚĆ II Wysalanie mydła potasowego

1.      Do probówki wprowadziłyśmy 1 cm3 roztworu mydła

2.      Następnie dodałyśmy krystalicznego chlorku sodu, aż do uzyskania roztworu nasyconego.

3.      Następnie zlałyśmy płyn znad osadu i dodałyśmy wody destylowanej

 

WYNIKI I WNIOSKI

              Po dodaniu chlorku sodu mydło wytrąciło się w postaci kłaczkowatego osadu, gdy dodałyśmy wody destylowanej mydło ponownie przeszło do roztworu.

 

CZĘŚĆ III – Właściwości redukujące mydła

1.      Do trzech probówek odmierzyłyśmy po 5 cm3 wody

2.      Do każdej z nich wprowadziłyśmy kilka kropli oliwy

3.      Do probówki nr 1 dodałyśmy 1 cm3 roztworu mydła (otrzymany w części I)

4.      Do probówki nr 2 wprowadziłyśmy 1 cm3 1% roztworu albuminy

5.      Probówkę nr 3 zostawiłyśmy jako próbę kontrolną.

6.      Każdą probówkę wstrząsałyśmy przez 30 sekund, a następnie odstawiłyśmy                         i obserwowałyśmy zachowanie emulsji

 

WYNIKI I WNIOSKI

              djufgv

 

CZĘŚĆ IV – Właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych – redukcja nadmanganianu potasowego

1.      Wprowadziłyśmy do probówki 5 cm3 1N roztworu Na2CO3

2.      Następnie dodałyśmy kroplę oliwy i ogrzałyśmy probówkę w łaźni wodnej

3.      Następnie dodawałyśmy do probówki po jednej kropli 0,1N roztwór  KMnO4 wstrząsając probówką po każdej

 

WYNIKI I WNIOSKI

              Koniec reakcji określa utrzymujące się przez 2 min, jasnoróżowe zabarwienie roztworu

 

CZĘŚĆ V – Wykrywanie kwasów tłuszczowych w jełczejącym tłuszczu

1.       

 

WYNIKI I WNIOSKI

              Gjkl;’;lkjhg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin