Naleśniki szynkowe
Składniki:
· 6 dużych plastrów szynki gotowanej
· puszka kukurydzy konserwowej
· 1 szklanka groszku konserwowego
· 1 strąk papryki czerwonej
· 2 ugotowane marchewki
· 2 jajka ugotowane na twardo
· kilka małych ogórków konserwowych
· 2 szklanki rosołu
· 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Paprykę umyć, oddzielić gniazda nasienne. Paprykę, marchewkę i obrane jajka pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć i wymieszać z papryką, marchewką i jajkiem. Sałatkę kłaść na plastry szynki, zwijać w rulon, ułożyć na talerzu i ozdobić ogórkami. Żelatynę rozpuścić w rosole, ostudzić, zalać ruloniki, pozostawić do zastygnięcia.
Możemy także zrobić inną wersję tej zakąski. Do warzyw dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Ruloników nie zalewany auszpikiem.
walbo48