Rys.1
PLON
Obecność agrofagów
Biologiczna aktywność gleby
Zawartość składników pokarmowych
Struktura i uwilgotnienie gleby
Oddziaływanie przedplonu i zmianowania na plonowanie roślin
Zawartość substancji organicznej w glebie
Tab.1
Struktura zasiewów w różnych typach gospodarstw (wg Freyer, 1991)
Typ gospodarstwa
Motylkowate
Zboża
Okopowe
Międzyplony
Chów krów mlecznych
30-50 a
30-50
5-15
20-50
Produkcja roślinna (wielokierunkowy chów zwierząt)
20-40 b
40-60
10-20
Produkcja roślinna (chów trzody chlewnej)
20-35 c
50-60
15-25
Produkcja roślinna (bez chowu zwierząt)
25-30 d
20-30
a- przeważnie jednorodne, pastewne
b- jednoroczne pastewne i strączkowe
c,d- strączkowe lub jednoroczne pastewne, koniczyna nasienna, strączkowe na sprzedaż lub zielony ·nawóz
Tab.2
Głębokość ukorzeniania się roślin uprawnych na zielony nawóz
150 – ponad 300 cm
80 – 150 cm
Poniżej 80 cm
Łubin
Nostrzyk
K. czerwona
Seradela
Bobik
Groch
Lucerna chmielowa
K. biała
K. inkarnatka
K. perska
Peluszka
Tab.3
Wady orki:
Zalety orki
1. zwiększenie nakładu pracy i zużycia energii
1. lepsze przewietrzenie gleby pobudzające jej aktywność mikrobiologiczną
2. nasilenie rozkładu próchnicy
2. częściowe wyeliminowanie strat pyłowych i składników pokarmowych
3. zbyt głębokie umieszczanie nawozów organicznych
3. skuteczne zwalczanie chwastów, zwłaszcza wieloletnich
4. niszczenie zwierząt glebowych
4. dokładne mieszanie z glebą poplonów i resztek pożniwnych
5. głębokie umieszczanie nasion chwastów, które w uprawach następujących są wyorywane i pobudzane do kiełkowania
5. rozluźnianie gleby
6. zwiększenie ryzyka zamulania i zaskorupiania gleby
6. zwiększenie strefy wzrostu korzeni
7. tworzenie podeszwy płużnej
7. równomierne wzbogacenie gl. w składniki pokarmowe, próchnice, wapń
Tab.4,5
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA JEJ WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE:
odczyn kwaśny
odczyn obojętny
pH=7
odczyn zasadowy
Zanik struktury-rozpad agregatów glebowych;
Substancja organiczna o niskiej pojemności sorpcyjnej;
Fitotoksyczność glinu;
Metale ciężkie stają się dostępne dla roślin (m.in.: Pb, Cd, Zn, Cr);
Korzystna struktura gleby – stabilne agregaty;
Substancja organiczna o wysokiej pojemności sorpcyjnej;
Niektóre pierwiastki śladowe stają się niedostępne dla roślin
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA JEJ WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE:
Niska aktywność biologiczna gleby (b. mało dżdżownic);
Słaby rozwój bakterii Rhizobium na korzeniach roślin motylkowatych;
Brak wolnożyjących mikroorganizmów wiążących azot;
Słaby rozwój systemu korzeniowego wielu roślin;
Wysoka aktywność biologiczna gleby
Dobry rozwój bakterii Rhizobium na korzeniach roślin motylkowatych;
Dostatek wolnożyjących mikroorganizmów wiążących azot;
Dobry rozwój systemu korzeniowego wielu roślin;
Wysoka aktywność grzybów mikoryzowych
Niska aktywność grzybów mikoryzowych
Rys.2
Sposoby podwyższania zdrowotności roślin:
Zrównoważone Uprawa gleby
...
Roman1313