kremówka kokosowa.pdf

(28 KB) Pobierz
untitled
Kremówka kokosowa
ciasto:
* ½ kostki masła lub margaryny
* ¼ szklanki wody
* ½ szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* 1 cukier waniliowy
* 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
* 1 l mleka
* 2 budynie śmietankowe
* 1 budyń waniliowy
* 80 g cukru
masa kokosowa:
* 2 jajka
* ½ szklanki cukru
* 20 dag wiórków kokosowych
* ½ kostki masła
* szczypta soli
* cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić
nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby
podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach
40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał
(upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować
masłem (można też natłuścić cały papier).
Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać.
Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż
zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.
Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka,
kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika
nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
38560814.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin