Brzoskwiniowiec jogurtowy.pdf

(89 KB) Pobierz
untitled
Brzoskwiniowiec jogurtow y
Składniki
0,5 l jogurtu naturalnego
500 g serka waniliowego
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa albo o smaku owoców
tropikalnych
okrągłe biszkopty
0,5 szkl mleka
50 ml wódki albo malibu
0,5 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny
Przepis
Dno tortownicy wyłożyć równomiernie biszkoptami nasączonymi mlekiem wymieszanym z
alkoholem.
Jogurt połączyć z serkami waniliowymi i cukrem. 4 polówki brzoskwiń zostawić do
dekoracji, resztę pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej. Wlać przestudzoną
żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Masę dokładnie wymieszać i
przelać do szczelnej tortownicy o średnicy około 30 cm. Formę wstawić do lodówki.
W czasie, gdy masa będzie tężała, rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Dodać do niej
sok z brzoskwiń (powinno go być około 300 ml) wcześniej podgrzany i wymieszany z 2
łyżeczkami żelatyny.
Wyjąć tortownicę z lodówki. Udekorować cząstkami brzoskwiń i zalać zimną galaretką.
Całość odstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Deser, dzięki jogurtowi jest bardzo lekki. Nie wymaga dodawania jajek, masła ani
śmietany.
Jeżeli przygotowuje się brzoskwiniowiec dla dzieci, należy oczywiście zrezygnować z
alkoholu do nasączania biszkoptów.
38560802.001.png 38560802.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin