Zupa fasolowa - dla początkujących i nie tylko!
dodaj notatkę
Historia
V
Składniki
40 dkg drobnej białej fasoli;
15 dkg wędzonego boczku;
ok. 20 dkg mięsa wieprzowego np. szynki;
1 kiełbasa najlepiej wędzona;
6 ziemniaków;
2 cebule;
sól, pieprz, ząbek czosnku, duża łyżka octu winnego, kostka jarzynowa, papryka słodka i ostra, odrobina bazylii, tymianek, cząber, majeranek;
2 łyżki smalcu;
2 łyżki margaryny;
2 łyżki mąki.
Wersja do drukuWyślij przepis
Fasolę namoczyć na pół godziny. Następnie wypłukać ją na sitku i zalać świeżą wodą ( ok. 3 litry ). Pozostawić na noc. Zupę gotować w tej samej wodzie.Do fasolki dolać wody tak żeby było jej 3 litry. Zagotować bez przykrycia a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Mięso i boczek pokroić w niewielką kosteczkę i smażyć na łyżce smalcu aż z mięsa odparuje cała woda i zacznie przywierać. Dodać do zupy wraz z tłuszczykiem i dalej gotować.Cebulkę drobno posiekać a kiełbasę pokroić na półplastry lub ćwierćplastry. Podsmażyć na łyżce smalcu najlepiej w tym rondlu w którym smażyło się mięso. Dodać do zupy.Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy fasola będzie miękka dodać je do zupy. Dobrze przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków. W rondelku rozpuścić masło lub margarynę. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Podlać wrzątkiem i mieszać do zagotowania ( ma sie zrobić jednolita kremowa konsystencja). Dolać odrobinę zupy i dokładnie rozmieszać tak aby nie było grudek. Tak uzyskaną zasmażkę wlać do zupy. Zupę jeszcze chwilę pogotować i ew. doprawić wg uznania. Obficie posypać majerankiem który wspomaga trawienie:)Zupa zrobiona wg własnych upodobań. Jest treściwa i rozgrzewająca więc idealna na chłodne dni. Najlepsza jest na drugi dzień gdy fasola puści kleik - wówczas jest bardziej gęsta.Jeśli wolimy zupę bardziej kolorową, to wraz z ziemniakami można dodać np. startą marchewkę.SMACZNEGO!
Przepis udostępniony przez pralinaInne przepisy autora
Jesienna zupa fasolowa
Lubię śnić, kiedy deszcz uderza w okno. Gorzej kiedy trzeba pracować i wysilić zmysły... Po kilku godzinach siedzenia, poczułam się zmarznięta i wyczerpana. W takim momencie najlepsza okazuje się być gęsta, gorąca zupa. Tak jak moja. Fasolowa. Ze świeżo zasuszonym majerankiem.
Składniki:
fasola 250g
marchewka, pietruszka, seler
ziemniaki - 2 duże
1,5 l wody lub wywaru warzywnego
listki laurowe
ziele angielskie
majeranek
opcjonalnie boczek
sól i pieprz
Fasolę zalej wodą lub wywarem i zostaw na noc. Następnego dnia dolej wody lub wywaru warzywnego i gotuj ok 1 godzinę na niewielkim ogniu. Dodaj listek, ziele i pieprz. Jeśli lubisz boczek, dodaj go w kawałku lub grubych plasterkach. Warzywa (pietruszka, marchewka i seler) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do fasoli. Ziemniaki pokrój w kostkę i też dodaj. Dosyp suszony majeranek. Gotuj do miękkości fasoli i ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem. Nie dodaję zasmażek ani śmietany. Lubię kiedy zupa jest taka ..prosta. A następnego dnia ścieram do niej ugotowanego buraka i dolewam trochę przecieru pomidorowego. I mam barszcz ukraiński :)
Autor: Magda
7 komentarzy:
1.
siankoo26 października 2012 08:27
Magdo normalnie muszę wprosić się na tę zupe, bo jakoś mi tak zimno:) i świeżo suszony majeranek to jest co lubię:)
Odpowiedz
Odpowiedzi
Magda26 października 2012 08:50
Wpadaj! Ale jogi po niej nie polecam:)))
2.
pieczarka mySia26 października 2012 14:49
Mniam, uwielbiam fasolowa! Az sie glodna zrobilam ;-)
Magda27 października 2012 13:55
Nigdy nie byłam wielką fanka fasoli ale w zupie bardzo ja lubię.
3.
Amber26 października 2012 16:44
Taki czas,żeby gotować fasolową.Mam świeży majeranek i z takim właśnie smakuje najbardziej.
Magda27 października 2012 15:17
Fasolówka, grochówka, krupnik i kapusniak - wszystko to pozwala lepiej radzić sobie z zimnem.
4.
Zuza27 października 2012 19:35
o tej porze roku gorące zupy to u mnie podstawa :)
Mocno sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni...
30 dkg suchej fasoli
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 pietruszka
ok. 40dkg wędzonego żeberka
można dać też wędzony boczek
4 średnie ziemniaki
1 mała cebula przypalona na ogniu
2 rosołki
3 ząbki czosnku
pieprz, majeranek, vegeta (do smaku)
ok. 2 litrów wody
Wykonanie:
Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie razem z żeberkiem do miękkości. Jeśli jest potrzeba dolać wodę. Następnie dodać pora, przypaloną cebulę, pokrojone w drobną kostkę warzywa, ziemniaki pokroić trochę w grubszą kostkę. Wrzucić rosołki i przyprawy do smaku. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smacznego :-)
Tagi:
· warzywa
· fasola
Kategoria:
· Zupy
Autor(ka):
agattekh
wtorek, 28 lutego 2012 16:38
· Poleć znajomemu
· Dodaj komentarz(17)
· Śledź komentarze przez RSS
·
Autor Marta Gessler
A A A Drukuj
Oceń przepis (34 głosy)
· Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Zupa fasolowa - składniki:
· 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
· 1 duża posiekana cebula
· 2 pokrojone ząbki czosnku
· 2 małe starte cukinie
· 4 starte młode ziemniaki
· 1 starta marchewka
· 1.5 l bulionu warzywnego
· 2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli
Zupa fasolowa - sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać starte warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać bulion, gotować 10 min, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.
Jak zbierać punkty?
Autor: Barcelona (1560 pkt.)
Zupy, których przygotowanie wymaga dłuższego czasu warto przygotowywać w większej ilości, bowiem wysiłek włożony w przyrządzenie malej porcji czy większej jest taki sam.
Dodaj zdjęcie »
Ocena:
Brak ocen
· Drukuj
· Dodaj do książki kucharskiej
· 500 g białej fasoli
...
xyzgeo