Zupa fasolowa(3).docx

(1070 KB) Pobierz

Zupa fasolowa - dla początkujących i nie tylko!

dodaj notatkę

http://bbcdn.go.idmnet.bbelements.com/logos/cdn10/b39384/300x250.jpg

 

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/plg.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/ppg.png


    

Historia 

V

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/plg.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cg.png

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=107722

40 dkg drobnej białej fasoli;

15 dkg wędzonego boczku;

ok. 20 dkg mięsa wieprzowego np. szynki;

1 kiełbasa najlepiej wędzona;

6 ziemniaków;

2 cebule;

sól, pieprz, ząbek czosnku, duża łyżka octu winnego, kostka jarzynowa, papryka słodka i ostra, odrobina bazylii, tymianek, cząber, majeranek;

2 łyżki smalcu;

2 łyżki margaryny;

2 łyżki mąki.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=103125 

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/plg.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cg.png

 

Wersja do druku
Wyślij przepis
skomentuj 

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

Zupa fasolowa - dla początkujących i nie tylko!

Fasolę namoczyć na pół godziny. Następnie wypłukać ją na sitku i zalać świeżą wodą ( ok. 3 litry ). Pozostawić na noc. Zupę gotować w tej samej wodzie.
Do fasolki dolać wody tak żeby było jej 3 litry. Zagotować bez przykrycia a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Mięso i boczek pokroić w niewielką kosteczkę i smażyć na łyżce smalcu aż z mięsa odparuje cała woda i zacznie przywierać. Dodać do zupy wraz z tłuszczykiem i dalej gotować.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=103126

Cebulkę drobno posiekać a kiełbasę pokroić na półplastry lub ćwierćplastry. Podsmażyć na łyżce smalcu najlepiej w tym rondlu w którym smażyło się mięso. Dodać do zupy.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=103127

Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy fasola będzie miękka dodać je do zupy. Dobrze przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków. W rondelku rozpuścić masło lub margarynę. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Podlać wrzątkiem i mieszać do zagotowania ( ma sie zrobić jednolita kremowa konsystencja). Dolać odrobinę zupy i dokładnie rozmieszać tak aby nie było grudek. Tak uzyskaną zasmażkę wlać do zupy.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=107725

Zupę jeszcze chwilę pogotować i ew. doprawić wg uznania. Obficie posypać majerankiem który wspomaga trawienie:)

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=103129

Zupa zrobiona wg własnych upodobań. Jest treściwa i rozgrzewająca więc idealna na chłodne dni. Najlepsza jest na drugi dzień gdy fasola puści kleik - wówczas jest bardziej gęsta.
Jeśli wolimy zupę bardziej kolorową, to wraz z ziemniakami można dodać np. startą marchewkę.

SMACZNEGO!

Przepis udostępniony przez pralina
Inne przepisy autora

 

Jesienna zupa fasolowa

http://3.bp.blogspot.com/-I8pdgo9uDTE/UImnSflrXjI/AAAAAAAABnI/0vkVq0G-lRM/s200/DSC03339.JPG

Lubię śnić, kiedy deszcz uderza w okno. Gorzej kiedy trzeba pracować i wysilić zmysły... Po kilku godzinach siedzenia, poczułam się zmarznięta i wyczerpana. W takim momencie najlepsza okazuje się być gęsta, gorąca zupa. Tak jak moja. Fasolowa. Ze świeżo zasuszonym majerankiem. 

 

Składniki:

 

fasola 250g

 

marchewka, pietruszka, seler

ziemniaki - 2 duże 

1,5 l wody lub wywaru warzywnego

listki laurowe

ziele angielskie

majeranek

opcjonalnie boczek

sól i pieprz

 

Fasolę zalej wodą lub wywarem i zostaw na noc. Następnego dnia dolej wody lub wywaru warzywnego i gotuj ok 1 godzinę na niewielkim ogniu. Dodaj listek, ziele i pieprz. Jeśli lubisz boczek, dodaj go w kawałku lub grubych plasterkach. Warzywa (pietruszka, marchewka i seler) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do fasoli. Ziemniaki pokrój w kostkę i też dodaj. Dosyp suszony majeranek. Gotuj do miękkości fasoli i ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem. Nie dodaję zasmażek ani śmietany. Lubię kiedy zupa jest taka ..prosta. A następnego dnia ścieram do niej ugotowanego buraka i dolewam trochę przecieru pomidorowego. I mam barszcz ukraiński :)

http://2.bp.blogspot.com/-HMjqogomRyQ/UImppLMjEeI/AAAAAAAABnY/Aglt4IbRZ6Y/s320/zupa+fasolowa.jpg

 

http://2.bp.blogspot.com/-ZD1r1ranqMU/UImnlr-I9lI/AAAAAAAABnQ/glGwidzMWyM/s320/DSC03360.JPG

 

Autor: Magda

7 komentarzy:

1.      http://2.bp.blogspot.com/-pVXop5qBh8U/UCwDDlQVc3I/AAAAAAAAIrc/t7rbxf7PKls/s45/ANIAblog.jpg

siankoo26 października 2012 08:27

Magdo normalnie muszę wprosić się na tę zupe, bo jakoś mi tak zimno:) i świeżo suszony majeranek to jest co lubię:)

Odpowiedz

Odpowiedzi

1.      http://img2.blogblog.com/img/b36-rounded.png

Magda26 października 2012 08:50

Wpadaj! Ale jogi po niej nie polecam:)))

Odpowiedz

2.      http://img1.blogblog.com/img/anon36.png

pieczarka mySia26 października 2012 14:49

Mniam, uwielbiam fasolowa! Az sie glodna zrobilam ;-)

Odpowiedz

Odpowiedzi

1.      http://1.bp.blogspot.com/-Acx-oeIxXjI/UIus7NEr4CI/AAAAAAAABss/ypboT7gFoIs/s45/zdj%252525C4%25252599cia.png

Magda27 października 2012 13:55

Nigdy nie byłam wielką fanka fasoli ale w zupie bardzo ja lubię.

Odpowiedz

3.      http://4.bp.blogspot.com/-y4kuHZqthjI/UIL5XgUpiwI/AAAAAAAAGQE/k23WtX5AL6s/s45/DSC_0011-001.JPG

Amber26 października 2012 16:44

Taki czas,żeby gotować fasolową.
Mam świeży majeranek i z takim właśnie smakuje najbardziej.

Odpowiedz

Odpowiedzi

1.      http://1.bp.blogspot.com/-Acx-oeIxXjI/UIus7NEr4CI/AAAAAAAABss/ypboT7gFoIs/s45/zdj%252525C4%25252599cia.png

Magda27 października 2012 15:17

Fasolówka, grochówka, krupnik i kapusniak - wszystko to pozwala lepiej radzić sobie z zimnem.

Odpowiedz

4.      http://1.bp.blogspot.com/-Lj0krxgPXkM/Tk6n07oVTsI/AAAAAAAACpc/ZnkM5Hg-Cy8/s45/jjjjjmini.jpg

Zuza27 października 2012 19:35

o tej porze roku gorące zupy to u mnie podstawa :)

Zupa fasolowa

http://agattek.blox.pl/resource/zupa_fasolowa.jpg

Mocno sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni...

Składniki:

30 dkg suchej fasoli

2 marchewki

kawałek selera

kawałek pora

1 pietruszka

ok. 40dkg wędzonego żeberka

można dać też wędzony boczek

4 średnie ziemniaki

1 mała cebula przypalona na ogniu

2 rosołki

3 ząbki czosnku

pieprz, majeranek, vegeta (do smaku)

ok. 2 litrów wody

 

 

Wykonanie:

Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie razem z żeberkiem do miękkości. Jeśli jest potrzeba dolać wodę. Następnie dodać pora, przypaloną cebulę, pokrojone w drobną kostkę warzywa, ziemniaki pokroić trochę w grubszą kostkę. Wrzucić rosołki i przyprawy do smaku. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Smacznego :-)

 

Tagi:

·         warzywa

·         fasola

Kategoria:

·         Zupy

Autor(ka):

agattekh

wtorek, 28 lutego 2012 16:38

·         Poleć znajomemu

·         Dodaj komentarz(17)

·         Śledź komentarze przez RSS

 

Komentarze

Zupa fasolowa

·          

·          

Autor Marta Gessler

A A A Drukuj

Oceń przepis (34 głosy)

http://biv.gazeta.pl/i/obrazki/ugotujto2/big_star_y2.gifhttp://biv.gazeta.pl/i/obrazki/ugotujto2/big_star_y2.gifhttp://biv.gazeta.pl/i/obrazki/ugotujto2/big_star_g2.gifhttp://biv.gazeta.pl/i/obrazki/ugotujto2/big_star_g2.gifhttp://biv.gazeta.pl/i/obrazki/ugotujto2/big_star_g2.gif

·         Czas przygotowania: do 60 minut

Poziom trudności: łatwe

Ilość osób: dla 4 osób

Zupa fasolowa - składniki:

·         4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

·         1 duża posiekana cebula

·         2 pokrojone ząbki czosnku

·         2 małe starte cukinie

·         4 starte młode ziemniaki

·         1 starta marchewka

·         1.5 l bulionu warzywnego

·         2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli

Zupa fasolowa - sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać starte warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać bulion, gotować 10 min, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa fasolowa po serbsku

Jak zbierać punkty?

Autor: Barcelona (1560 pkt.)

Zupy, których przygotowanie wymaga dłuższego czasu warto przygoto­wywać w większej ilości, bowiem wysiłek włożony w przyrządzenie ma­lej porcji czy większej jest taki sam.

http://www.przepisy.net/img/przepis/5589/zupa-fasolowa-po-serbsku_2414_7.jpg

Dodaj zdjęcie »

Ocena:

Brak ocen

·         Drukuj

·         Dodaj do książki kucharskiej

Składniki

·         500 g białej fasoli

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin