Zupa fasolowa a, zupa pieczarkowa.doc

(24 KB) Pobierz
Zupa fasolowa a’la Jokai

Zupa fasolowa a’la Jokai

 

1 wędzona golonka

300 g fasoli

1 liść laurowy

2 marchewki

2 pietruszki

0,5 selera

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki papryki

200 g drobnych kluseczek

200 g paprykowanej kiełbasy

1 szklanka śmietany

1 łyżka octu

sól, pieprz

 

Peklowaną, wędzoną golonkę moczyć w wodzie przez noc, po czym wodę wylać i obgotować wstępnie golonkę w świeżej wodzie.

Wyjąć golonkę a do wywaru, w którym była gotowana wrzucić wymoczoną przez noc fasolę. Golonkę pokroić, wrzucić z powrotem do wywaru, gotować wraz z fasolą.

Po 15 minutach dodać pokrojone w kostkę jarzyny oraz liść laurowy.

Gotować do miękkości fasoli (ok. pół godziny).

Przygotować zasmażkę: rozgrzać masło, wrzucić nań drobno posiekaną cebulę, lekko zrumienić, po czym dodać drobno posiekany czosnek.

Wymieszać z mąką, podsmażyć (zasmażka powinna być ciemna).

Zdjąć z ognia, wsypać czerwoną paprykę w proszku. Wymieszać dokładnie, schłodzić i rozmieszać z gorącym wywarem. Przelać do garnka z zupą, zagotować.

Wsypać do zupy bardzo twarde, drobne kluseczki oraz wrzucić plastry paprykowanej kiełbasy. Gotować jeszcze 10 – 15 minut. Podprawić zupę octem winnym i kwaśną śmietaną. Wymieszać. Wlać zupę do talerza, zrobić kleks z kwaśnej śmietany.

 

Zupa pieczarkowa 

 

mieszanka na zupę pieczarkowa Hortexu

2 ziemniaki

2-3 kwiatki kalafiora (może być własnoręcznie zamrożony)

garść makaronu ( świderki, kolanka albo rurki)

kostka rosołowa instant

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

2 łyżki śmietany UHT

sól, pieprz 

 

Mrożonkę, małe kawałki kalafiora i pokrojone w kosteczkę ziemniaki zalać około 1,5 litra wody, wrzucić kostkę rosołową i trochę pogotować. Posolić, popieprzyć, wlać sos sojowy, a 10 minut przed końcem gotowania dodać makaron.

Kiedy zupka będzie gotowa, jeszcze raz doprawić do smaku, wlać śmietanę i olej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin