CHLEBEK TURECKI.doc

(190 KB) Pobierz
CHLEBEK TURECKI / BUŁKA TURECKA

CHLEBEK TURECKI / BUŁKA TURECKA

 

 

 

 

Składniki:

·         500 g mąki pszennej chlebowej

·         7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży świeżych

·         330 ml mleka

·         2 łyżki masła (40 - 50 g)

·         1 łyżeczka soli

·         1/3 szklanki melasy

·         1 łyżeczka brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)

·         4 łyżeczki kawy zbożowej

·         100 g rodzynek

 

Do posmarowania:

·         1 jajko, roztrzepane

·         1 łyżka mleka

 

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

 

Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Można również uformować bułeczki - z ciasta odrywac kawałki (80 g) i formowac bułeczki. Przepis jest na około 12 bułek.

 

Chlebek piec około 30 minut w temperaturze 190ºC. Bułki  piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.

 

Dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. (około 1,5 h) Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować bułeczki lub chleb i dalej postępować według przepisu.

I jeszcze chlebek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin