dobry projekt kuchni.pdf

(1072 KB) Pobierz
untitled
planowanie
na gor¹co
dobry projekt kuchni
fot. Velux
88
Nowoczesna kuchnia bywa miejscem celebrowania posi³ków, ale
jednoczeœnie powinna oszczêdzaæ nasz cenny czas. W dodatku
coraz czêœciej staje siê wa¿n¹ i widoczn¹ czêœci¹ strefy dziennej
domu – wtedy oczekujemy od niej, ¿e zintegruje cz³onków rodziny,
a tak¿e… zachwyci goœci.
fot. Villeroy&Boch
fot. Estima
1
O 1 Mniej znaczy wiêcej. Kuchnia zwiêz³a i prosta,
pozbawiona ozdób. Rolê dekoracji przejê³o w niej
pomys³owe zestawienie bry³ i kontrast ciekawych
materia³ów. Wbrew pozorom takie rozwi¹zanie
sprawdzi siê te¿ w mniejszym wnêtrzu; wystarczy
wyobraziæ sobie na pierwszym planie œcianê,
a w g³êbi, za kuchenk¹ – pokój dzienny
O 2-3 Nowoczesna kuchnia coraz czêœciej bywa t³em
rodzinnych czy przyjacielskich spotkañ. Staje siê wtedy
czêœci¹ wiêkszej przestrzeni, która dyktuje jej warunki.
Jeœli nie zamierzamy przypisywaæ kuchni szczególnej
rangi, jej aran¿acja musi podporz¹dkowaæ siê
ogólnym zasadom estetycznym strefy dziennej
fot. Philips
2
POKAZAÆ
CZY UKRYÆ?
Rzecz o dylemacie: otwieraæ kuchniê na po-
zosta³e pomieszczenia mieszkalne, czy
szczelnie j¹ wydzielaæ. Oba rozwi¹zania maj¹
zdeklarowanych zwolenników; z pewnoœci¹
nie warto na si³ê zmieniaæ swoich przyzwycza-
jeñ. Wielu z nas jednak podejmuje decyzjê
o zamkniêciu kuchni wbrew w³asnemu zami-
³owaniu do otwartej przestrzeni – z obawy
o to, czy nie bêdzie raziæ ba³aganem i nazbyt
„gospodarczym” wygl¹dem lub gnêbiæ ku-
chennymi zapachami. A przecie¿ na wszystko
s¹ skuteczne sposoby.
Ju¿ na etapie projektowania domu warto zas-
tanowiæ siê, czy nie wystarczy drobna inge-
rencja przestrzenna. Byæ mo¿e kuchniê mo¿-
na czêœciowo os³oniæ – œciank¹, murkiem, wy-
sokim barkiem. Taki kompromis mo¿e zapew-
niæ gospodyni wystarczaj¹c¹ dozê prywatno-
œci, nie skazuj¹c jej przy tym na kulinarn¹
3
fot. Azuvi
fot. Black Red White
4
5
banicjê. Zabudowê kuchenn¹ warto zaprojek-
towaæ z namys³em. Rynek oferuje nam dziœ ol-
brzymie bogactwo rozwi¹zañ u³atwiaj¹cych
¿ycie i pomocnych w utrzymaniu ³adu. Meble
bez trudu dopasujemy do w³asnych potrzeb
u¿ytkowych, a tak¿e do dowolnej salonowej
aran¿acji – od antyku po awangardê. Odg³osy
kuchennej krz¹taniny w du¿ej mierze wyt³umi¹
systemy cichego zamykania szafek i szuflad,
a z intensywnymi aromatami przygotowywa-
nych potraw poradz¹ sobie nowoczesne, wy-
dajne i niemal bezg³oœne wyci¹gi.
Kuchnia w osobnym pomieszczeniu ma oczy-
wiœcie swoje zalety; nie ka¿dy kucharz lubi, by
zagl¹daæ mu w garnki. Ale i ona potrzebuje
nowoczesnych rozwi¹zañ, bo – choæ zam-
kniêta – czemu nie mia³aby byæ komfortowa
i piêkna?
fot. Tarkett
fot. Komfort
6
O 4 Jest kilka sposobów na „usalonowienie” kuchni, której nie chcemy – b¹dŸ nie mo¿emy
– ukrywaæ. Jednym z nich jest dobór mebli kuchennych: dopracowanych, perfekcyjnie wy-
konanych i… pokojowo usposobionych. Na zdjêciu – zabudowa wykoñczona egzotycznym
fornirem samoa tik. Funkcjê kuchenn¹ zdradza tu jedynie wy³o¿ona stalow¹ blach¹ nisza,
silnie kontrastuj¹ca ze szlachetnie stonowanymi, jakby przydymionymi frontami szafek
O 5 Kolejna metoda kamufla¿u: œcianki i s³upy. Ich rozmieszczenie warto dok³adnie
zaplanowaæ; praktyczne testy na etapie stanu surowego ujawni¹ nam przysz³e widoki.
Nie o to wszak chodzi, by zas³oniæ wszystko, ale tylko to, co krêpuj¹ce – na przyk³ad
zlewozmywak z jego niechlubn¹ zawartoœci¹. Tu œcianki nie tylko dziel¹, ale i ³¹cz¹,
nawi¹zuj¹c kolorystyczny dialog z pod³og¹ w salonie
O 6 Na umownej granicy dwóch pomieszczeñ – praktyczny barek. Jego czo³o z grubej tafli
szk³a maskuje gastronomiczny rozgardiasz. Ch³odn¹ kolorystykê kuchni przyjemnie
równowa¿y ciep³y odcieñ posadzki – ró¿nicowanie stref za pomoc¹ ok³adzin pod³ogowych
to zabieg bardzo skuteczny
KROK
90
PO KROKU
Planowanie powinniœmy zacz¹æ od rozmiesz-
czenia podstawowych urz¹dzeñ kuchennych
– pod wzglêdem funkcjonalnym ten etap jest
najwa¿niejszy. Pracê w kuchni zaczynamy od
wniesienia zakupów, dlatego – o ile to jeszcze
mo¿liwe – zaprojektujmy tu¿ obok choæby naj-
mniejsz¹ spi¿arniê. Wystarczy niewiele ponad
metr kwadratowy, by nawet w schowku prze-
fot. Quick-Step
fot. Mebel Rust
7
8
O 7-8 Dzia³ania ortodoksyjne. Dwa warianty podobnego pomys³u – zdecydowanej litej os³ony,
która w razie potrzeby bez problemu ukryje najwiêkszy galimatias. Z tak¹ kuchni¹ „udaj¹c¹
œcianê” niestraszna nam niezapowiedziana wizyta najbardziej krytycznie nastawionej
teœciowej. A w czasie przyjêcia, po posi³ku, kurtyna w dó³ – i mamy ju¿ sceneriê odpowiedni¹
dla intelektualnej pogawêdki czy seansu kina domowego
O 9-10 Nawet w najmniejszej kuchni dobry przemyœlany plan pozwoli ukryæ bogactwo
funkcjonalnych nowinek technicznych za uporz¹dkowan¹ fasad¹
fot. Nolte
chodnim z dwiema parami drzwi zmieœciæ 12
metrów bie¿¹cych praktycznych pó³ek (na
dwóch œcianach, co ok. 40 cm w pionie). Dziœ,
gdy tempo ¿ycia skazuje nas na cotygodnio-
we maratony zakupowe, taki przykuchenny
magazyn jest na wagê z³ota – dziêki niemu bê-
dziemy mogli zaoszczêdziæ czas, kupuj¹c np.
niepsuj¹ce siê produkty sypkie raz w miesi¹cu
lub rzadziej. W spi¿arni warto te¿ ustawiæ za-
mra¿arkê, a tak¿e sk³adowaæ rzadko u¿ywane
naczynia kuchenne i sto³owe oraz œrodki
czystoœci, s³owem – wszystko, po co siêgamy
nieczêsto.
Kolejny przystanek, to rozpakowywanie
i czyszczenie ¿ywnoœci, a wiêc zlewozmywak
i kosz na œmieci, najlepiej po³¹czone w jedno:
warto wybraæ zlew ze spustem odpadków,
„odprowadzaj¹cym” je wprost do œmietnika.
Pomiêdzy zlewem a lodówk¹ powinniœmy wy-
gospodarowaæ 50-60 cm blatu; ³atwiej nam
bêdzie segregowaæ produkty w trakcie zape³-
niania pó³ek ch³odziarki. Najd³u¿szy odcinek
ci¹gu roboczego powinien oddzielaæ lodówkê
od kuchenki lub p³yty grzewczej – nie ¿a³ujmy
na niego nawet 150 cm. Po drugiej stronie
strefy gotowania przyda³by siê jeszcze blacik
do odstawiania gor¹cych naczyñ i porcjowa-
nia ciep³ych dañ. Tyle o kuchni idealnej; w nie-
wielkim pomieszczeniu takie za³o¿enia mog¹
okazaæ siê nie do zrealizowania. Wtedy lepiej
dysponowaæ jednym d³u¿szym blatem (100-
-120 cm), ni¿ kilkoma krótszymi odcinkami.
Piekarnik, przez dziesiêciolecia przypisany do
kuchenki, dziœ coraz czêœciej umieszczamy
z dala od niej, w ci¹gu wysokiej zabudowy.
Awansowa³ te¿ o kilkadziesi¹t centymetrów
w górê. I s³usznie – jego funkcje s¹ przecie¿
odmienne. Nawet jeœli jednoczeœnie pieczemy
miêso i gotujemy ziemniaki, bliskoœæ obu
urz¹dzeñ mo¿e nam jedynie zawadzaæ. Lepiej
drzwiczki piekarnika mieæ „na oku”, czyli nie-
wiele poni¿ej wysokoœci wzroku – wtedy ³atwo
9
fot. Nolte
10
fot. Black Red White
O 11 Wyspiarskie klimaty. Wyspa kuchenna
nie musi byæ ciê¿kim, os³aniaj¹cym wnêtrze
monolitem; mo¿e byæ, jak tu, wizualnie lekka,
czêœciowo a¿urowa. Ta kuchnia nie wstydzi siê
spojrzeñ. Wra¿enie lekkoœci wzmacnia
czêœciowo przeszklony okap nad p³yt¹
grzewcz¹, po³¹czony z bliŸniacz¹ wisz¹c¹
pó³k¹, szafki zamontowane nad pod³og¹,
a tak¿e lœni¹ce tafle bordowych frontów
z laminowanej p³yty MDF. A przy okazji – to
kolejny wariant „kuchni na salonach”, tyle ¿e
w tym przypadku to nie kuchenna zabudowa
przyjmuje warunki estetyczne strefy dziennej;
to raczej strefa dzienna buduje t³o dla
efektownej kuchni-liderki
O 12 Wyspy i przyl¹dki s¹ w kuchni sprzy-
mierzeñcami ¿ycia rodzinnego i towarzyskiego.
Nawet odlewaj¹c gor¹cy makaron nie musimy
wy³¹czaæ siê z gor¹cej dyskusji. Podzielnoœæ
uwagi – niezbêdna!
11
kontrolowaæ postêpy pieczenia, a na koñcu
bezpiecznie wyj¹æ gotow¹ potrawê.
DECYDUJE
UK£AD
Pomieszczenia kuchenne maj¹ ró¿n¹ wiel-
koœæ i kszta³ty. W ma³ej kuchni o ustawieniu
mebli i sprzêtów decyduje usytuowanie œcian
i okna. W du¿ej – zw³aszcza otwartej – mo¿na
pofantazjowaæ. Pomys³em na ciekawe zorga-
nizowanie przestrzeni jest kuchenna wyspa.
Mo¿na na niej umieœciæ p³ytê grzewcz¹ z pod-
wieszanym kominowym okapem, który – od-
powiednio dobrany – mo¿e byæ wyrazist¹
ozdob¹ wnêtrza. Innym elementem archipela-
gu bywa zlewozmywak; przebieg instalacji
wodno-kanalizacyjnej trzeba wówczas zapla-
nowaæ odpowiednio wczeœnie. Funkcjê wy-
spy mo¿na te¿ ograniczyæ do blatu robocze-
go, przy którym przygotowuje siê np. czaso-
ch³onne sa³atki. W ka¿dym przypadku uk³ad
taki ma silne dzia³anie integracyjne – „odwra-
ca” pracuj¹c¹ przy wyspie osobê przodem do
przestrzeni mieszkalnej. Blat mo¿emy po³¹-
czyæ z barkiem lub stolikiem przek¹skowym,
a nawet z du¿ym wbudowanym sto³em; wtedy
nic nie zak³óci kontaktu kucharza z biesiadni-
kami.
Podobn¹ rolê mo¿e pe³niæ pó³wysep, czyli
fragment zabudowy kuchennej dostawiony
poprzecznie do przyœciennego ci¹gu robo-
czego. Planuj¹c nietypowe uk³ady, nale¿y tyl-
ko pamiêtaæ o zachowaniu w³aœciwych odstê-
pów i mo¿liwoœci swobodnej komunikacji
(szczegó³owe wskazówki na koñcu artyku³u).
fot. Osram
12
92
NIECH
ŒWIECI
Kuchni bez okna ju¿ prawie siê nie spotyka.
I na szczêœcie – œwiat³o naturalne to wielki
kapita³. Planuj¹c wnêtrze kuchenne, posta-
rajmy siê umieœciæ pod oknem element za-
budowy, przy którym bêdziemy spêdzaæ
najwiêcej czasu. Poza kuchenk¹ gazow¹,
która nie mo¿e stan¹æ w tym miejscu ze
wzglêdów bezpieczeñstwa, mamy tu pe³n¹
swobodê. Wa¿ny te¿ jest dobry dostêp do
okna i ³atwoœæ jego otwierania. Nawet
uzbrojeni w efektywny wyci¹g, kuchniê bê-
dziemy wietrzyæ najczêœciej; ka¿demu ku-
charzowi zdarza siê raz na jakiœ czas przy-
paliæ mleko czy pryskaj¹cy olej.
Otwór okienny umieszczony nad zlewem
mo¿na zaplanowaæ nietypowo – na wysoko-
œci oczu, wy¿ej ni¿ pozosta³e okna. Szyba
umieszczona nisko bêdzie wiecznie zachla-
pana. Jeœli przeszklenie jest szerokie lub
mamy w kuchni dwa okna, warto miejsce
pod jednym z nich wykorzystaæ na stolik
œniadaniowy. Je¿eli do tego posadzimy za
oknem drzewo, nasze poranki z pewnoœci¹
stan¹ siê przyjemniejsze.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin