Berberys zwany inaczej kwaśnicą jest to krzew polny i ogrodowy o czerwonych, podłużnych owocach, podobno dobrze nadających się do wyrobu win domowych.
2,5kg owoców berberysu sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino z Berberysu
2,5 kg. owoców berberysu
2,8 kg cukru
4g. pożywki
10g. kwasu cytrynowego
uzupełnić wodą
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
bzykw800