Zapiekanka z ziemniaków.doc

(31 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków - beata

Zapiekanka z ziemniaków - beata

 

Składniki: ziemniaki, tłuszcz, cebula, kiełbasa, mleko, jajko, ser żółty, zielona sałata.

Przygotowanie

Cienkie plastry ziemniaków wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki, pokrojoną w kostki i podsmażoną na oliwie kiełbasę. Wyłożyć na cebulę, przykryć plastrami ziemniaków. Zalać 1 szklanką mleka z rozmąconym w nim jajku. Piec w piekarniku aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec pieczenia posypać startym serem i jeszcze chwilę zapiekać, podawać z zieloną sałatą.

 

             

Pasta z makreli - Nina86

 

Składniki: wędzona makrela, cebula, ogórki konserwowe, łyżka majonezu, przyprawy.

Przygotowanie: Z makreli wędzonej oddziel samo mięso, wymieszaj na jednolitą masę z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi i cebulką, dodaj łyżkę majonezu i przyprawy. Doskonale smakuje z pieczywem, krakersami lub w wersji light z sałatą lub innymi warzywami.

 

             

Potrawka z rzodkiewek

 

Składniki: pęczek rzodkiewek, dwie cebule czerwone (średniej wielkości), oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przyrządzanie:

Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki. Cebulę obrać, pokroić w "piórka". Warzywa wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą, dodać przyprawy. Smażyć ok. 15 minut, mieszając. Idealne jako ciepła przystawka lub dodatek do mięs.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin