Kurczak w delikatnej potrawce
Składniki na 6 porcji:
kurczak (około 1,3 kg)
włoszczyzna
pół cebuli
liść laurowy
łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
sól
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
sok z 1/4 cytryny
1 i 1/4 szklanki Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
Kurczaka umyj, pokrój na porcje, zalej wodą, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez mniej więcej 15 minut.
Umyj i oczyść włoszczyznę, obierz i opiecz nad ogniem cebulę i wraz z włoszczyzną i przyprawami dodaj do rosołu. Po godzinnym gotowaniu kurczaka wyjmij i ostudź. Mięso można oddzielić od kości i pokroić na kawałki.
Zrumień mąkę na roztopionym w rondlu maśle, rozprowadź ją 3/4 szklanki rosołu i - mieszając - zagotuj. Żółtka wymieszaj z pół szklanki rosołu, dodaj do zasmażki, a następnie zdejmij sos z ognia i przypraw go solą i sokiem z cytryny.
Kawałki kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Potrawkę należy posypać koperkiem i podać z ryżem i sałatą.
Amatorzy jarzyn mogą marchewkę i pietruszkę z gotowania rosołu pokroić w drobną kostkę i przed podgrzaniem dodać do sosu razem z kawałkami kurczaka.
MAXXDATA