Kurczak w galarecie.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

 

Składniki:

2 udka kurczaka (50 dag)

2 marchewki

po 12,5 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)

i kukurydzy (konserwowej lub mrożonej)

1,5 dag Żelatyny WINIARY

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

sok z cytryny

posiekana zielenina

do dekoracji:

kilka pasków czerwonej papryki konserwowej

 

Zagotuj 4 szklanki wody z kostką bulionową. Z udek kurczaka zdejmij skó i wraz z oczyszczoną marchewką ugotuj je w bulionie, a potem ostudź.

 

Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Dwie szklanki ostudzonego wywaru przecedź przez gęste sitko, dodaj rozpuszczoną żelatynę, po czym zagotuj i wystudź. Groszek i kukurydzę dobrze odsącz, a mięso z udek i marchewkę pokrój w kostkę.

 

Przygotuj 4 miseczki. Do każdej wlej tyle tężejącego wywaru, by przykrył dno. Gdy zastygnie, nakładaj cząstki kurczaka i warzywa tak, aby stanowiły dekorację. Zalej to tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki, by galaretka się ścięła.

 

Przed podaniem wstaw na chwilę miseczki do gorącej wody, a potem każ galaretkę wyłóż na talerz, polej sokiem z cytryny i posyp zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin