Kurczak po indyjsku
Składniki:
kurczak (1,2 kg)
2 łyżki masła
szklanka jasnego piwa
bułka kajzerka
5 dag rodzynek
owoce z kompotu
curry
pieprz
sól
Kurczaka umyj, osącz, podziel na ćwiartki, po czym natrzyj solą, pieprzem i curry. Bułkę namocz w piwie. Porcje kurczaka obsmaż na maśle ze wszystkich stron, przełóż do rondla i duś pod przykryciem, polewając pozostałym piwem. Miękkie mięso wyjmij z rondla, a sos zagęść bułką, podgrzewając go i cały czas mieszając.
Gdy sos będzie gładki (bez grudek), włóż do niego ponownie kurczaka i namoczone wcześniej rodzynki, całość zagotuj. Teraz dodaj odmierzone masło.
Porcje kurczaka podawaj obłożone owocami i polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.
MAXXDATA