Kurczak po australijsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak po australijsku

Kurczak po australijsku

 

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

2 cytryny

2 łki posiekanej zielonej pietruszki

2 łki masła

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

łka posiekanej zielonej melisy

2 łki mąki

l

pieprz

cukier

 

Umyte i osuszone filety lekko zbij tłuczkiem, po czym ułóż w salaterce. Cytryny dokładnie umyj, sparz, osusz; z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Kurczaka posyp łeczką otartej skórki cytrynowej, skrop ł soku z cytryny. Tak przygotowaną salaterkę przykryj i postaw na godzinę w chłodnym miejscu. Schłodzone mięso lekko posól, posyp lekko pieprzem, obtocz w mące i usmaż na stopionym maśle. Potem przełóż do rondla, wlej bulion, dodaj pozostałą skórkę z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.

 

Cytrynę obierz, pokrój w plasterki, usuń pestki i pod koniec duszenia włóż do kurczaka. Dodaj natkę pietruszki i przez chwilę duś wszystkie składniki w razie potrzeby dopraw do smaku.

 

Przed podaniem posyp posiekaną świeżą, peł aromatu melisą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin