Piersi kurczaka po chińsku z dynią.rtf

(7 KB) Pobierz
Piersi kurczaka po chiñsku z dyni¹

Piersi kurczaka po chińsku z dynią

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag piersi z kurczaka

20 dag ryżu

2 pory

marynowana dynia (słoik 360 ml)

szklanka Złotego rosołu WINIARY

15 dag kwaśnej śmietany

2 łeczki oleju

2 łeczki curry

łeczka mąki ziemniaczanej

biały pieprz

l

 

Zagotuj w rondlu 2 litry osolonej wody. Do wrzątku wsyp ryż, gotuj 20 minut na średnim ogniu, po czym odcedź. Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Pory (tylko białą część) oczyść, opłucz i pokrój w krążki.

 

Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim paski mięsa na złocisty kolor, cały czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Teraz przełóż do miseczki i odstaw w ciepłe miejsce.

 

Na tym samym tłuszczu podsmaż pory, oprósz je curry, podlej rosołem, wymieszaj i zagotuj. Dynię z zalewy osącz i dodaj do porów. Wlej mą ziemniaczaną wymieszaną ze śmietaną, całość zagotuj na małym ogniu. Dodaj mięso z miseczki, potem mocno podgrzej. Przypraw solą i pieprzem. Ryż starannie odcedź, przełóż do mięsa i delikatnie wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin