Pieczone udka w bekonowej koszulce.rtf

(5 KB) Pobierz
Pieczone udka w bekonowej koszulce

Pieczone udka w bekonowej koszulce

 

Składniki na 4 porcje:

4-6 udek kurczaka

tyle samo plastrów bekonu

duży ząbek czosnku

łka ziołowej przyprawy do drobiu

po szczypcie: pieprzu, chili

mielonych goździków i kolendry

Ziarenka Smaku WINIARY (płaska łka)

sok z połowy cytryny

2-3 łki oleju

 

Zacznij od wymieszania przypraw, obtocz w nich plastry bekonu. Udka umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, po czym posmaruj olejem, natrzyj zmiażonym czosnkiem i przyprawami. Każde udko owińatem bekonu, zepnij wykałaczką, ułóż w misce, przykryj i na 3 godziny wstaw do lodówki.

 

Udka ułóż na ruszcie grilla i, co jakiś czas przewracając, upiecz ze wszystkich stron na złoty kolor.

 

Podawaj je z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i ogórkami małosolnymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin