Pieczone udka w bekonowej koszulce
Składniki na 4 porcje:
4-6 udek kurczaka
tyle samo plastrów bekonu
duży ząbek czosnku
łyżka ziołowej przyprawy do drobiu
po szczypcie: pieprzu, chili
mielonych goździków i kolendry
Ziarenka Smaku WINIARY (płaska łyżka)
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki oleju
Zacznij od wymieszania przypraw, obtocz w nich plastry bekonu. Udka umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, po czym posmaruj olejem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Każde udko owiń płatem bekonu, zepnij wykałaczką, ułóż w misce, przykryj i na 3 godziny wstaw do lodówki.
Udka ułóż na ruszcie grilla i, co jakiś czas przewracając, upiecz ze wszystkich stron na złoty kolor.
Podawaj je z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i ogórkami małosolnymi.
MAXXDATA