Pieczeń w glazurze wiśniowej.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczeñ w glazurze wiœniowej

Pieczeń w glazurze wiśniowej

 

Składniki na 12 porcji:

2 kg schabu bez kości

pieprz

l

glazura:

oik dżemu wiśniowego

1/4 szklanki octu winnego

1/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych

2 łki syropu wiśniowego

1/4 łeczki mielonego cynamonu

1/4 łeczki sproszkowanych goździków

1/4 łeczki startej gałki muszkatołowej

l

 

Schab opłucz, osusz, posól i oprósz pieprzem, po czym umieść w teflonowej brytfance. Piecze się go bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

 

Tymczasem w garnuszku wymieszaj dżem z octem, syropem, przyprawami i solą i wszystkie te składniki najpierw doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu, dodając płatki migdałowe, po czym odstaw i trzymaj w cieple.

 

Mniej więcej po 40 minutach mięso wyjmij, posmaruj glazurą i wstaw z powrotem do piekarnika. Czynność trzeba powtórzyć kilkakrotnie. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z piekarnika i po 10 minutach pokrój i polej pozostałym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin