Nadziewana rolada.rtf

(7 KB) Pobierz
Nadziewana rolada

Nadziewana rolada

 

Składniki na 6 porcji:

20 dag selerów naciowych

po pół czerwonej i żółtej papryki

bek czosnku

1 kg polędwicy wieprzowej

(przeciętej tak, aby można było ją zwinąć)

łeczka musztardy

po pół łeczki suszonego tymianku,

rozmarynu oraz słodkiej papryki w proszku

3 łki oleju

1/4 l gorącego Złotego rosołu WINIARY

1/8 l kwaśnej śmietany

1 łeczka mąki ziemniaczanej

łeczka soli

 

Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 240°C. Następnie przygotuj warzywa: seler oczyść i pokrój na kawałki. Paprykę pokrój w paski, a czosnek drobno posiekaj.

 

Mięso posmaruj musztardą, posyp solą, ziołami i papryką w proszku. Ułóż wzdł selery, a całość na koniec obficie posyp pokrojoną papryką i czosnkiem. Mięso zwiń teraz w roladę i zwiąż mocną nicią. W brytfannie rozgrzej olej i obsmaż na nim roladę. Potem dolej 1/8 l Złotego rosołu i przez 60-70 minut piecz mięso na najniższym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zredukuj temperaturę do 200°C i dolej pozostały rosół.

 

Roladę ułóż na półmisku, po czym wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Sos z pieczeni wymieszaj z kwaś śmietaną, zagęśćka ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin