Bitki cielęce.rtf

(6 KB) Pobierz
Bitki cielêce

Bitki cielęce

 

Składniki:

80 dag zadniej cielęciny

2 grejpfruty

czek dymki

kieliszek białego wytrawnego wina

2 łki oleju i masła

łeczka mąki ziemniaczanej

l

pieprz

cukier

 

Mięso oczyścić z błon, pokrój w plastry i lekko zbij tłuczkiem. Teraz oprósz do smaku solą i pieprzem, następnie usmaż na silnie rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż bitki do rondla, dodaj masło i drobno pokrojone dymki, wlej wino i duś na małym ogniu około 20 minut Na koniec wyciśnij sok z grejpfruta, dopraw go cukrem, wlej do mięsa, delikatnie wymieszaj i duś jeszcze 10-12 minut.

 

ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łki), wlej do bitek i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuń pestki, włóż do mięsa i lekko podgrzej.

 

Tak przygotowane bitki możesz podawać z ryżem i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin