Polędwica po malajsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Polêdwica po malajsku

Polędwica po malajsku

 

Składniki:

75 dag polędwicy wołowej

2 duże drobno posiekane cebule

3 ząbki czosnku

pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

2 łki drobno posiekanego świeżego imbiru lub płaska łka imbiru mielonego

łeczka otartej skórki z cytryny

3 łki soku z cytryny

2 łki powideł śliwkowych

3 łki oleju lub masła

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY lub przegotowanej wody

łeczka soli

 

Roztarty z solą czosnek utrzyj na jednolitą, adką masę z cebulą, imbirem, otartą skórką z cytryny i orzechami. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, dokładnie wymieszaj z przygotowaną pastą orzechową i postaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu (od czasu do czasu wymieszaj, aby mięso równomiernie nabrało aromatu przypraw).

 

Na rozgrzanym w płaskim rondlu oleju (maśle) przez 2-3 minuty podsmaż kostki mięsa, cały czas mieszając i na dość silnym ogniu. Gorący bulion dokładnie wymieszaj z powidłami śliwkowymi i sokiem z cytryny, polej nim mięso, i duś je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin