Pizza z pieczarkami i papryką
Składniki:
ciasto:
25 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła lub margaryny
3/4 szklanki mleka
sos pomidorowy:
łyżka oliwy z oliwek
pół małej cebuli
2 pomidory (25 dag)
cukier
łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
pół liścia laurowego
nadzienie:
czerwona lub żółta papryka
15 dag pieczarek
2 łyżki masła
10 dag ostrego żółtego sera (gouda)
pomidor
oregano, sól, pieprz
Na początku przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekane pomidory bez skórki i pozostałe składniki, gotuj 10 minut, aż płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Wyjmij liść laurowy.
Przygotuj ciasto na pizzę: do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, potem dodaj posiekane masło. Szybkimi ruchami zagnieć mąkę z masłem, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą. Wlej mleko, wyrób ciasto i rozwałkuj je (posypując mąką) na placek o średnicy 30 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodaj umyte, cienko pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż sok odparuje, a pieczarki będą miękkie. Posól i oprósz pieprzem.
Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową ułóż placek. Rozsmaruj pośrodku sos pomidorowy (dookoła brzegów zostaw pusty pasek około 1 cm), rozłóż krążki papryki, na papryce - pieczarki. Posyp startym żółtym serem, obłóż plastrami pomidora, posyp oregano. Wstaw pizzę na górną półkę piekarnika i piecz 30-35 minut.
MAXXDATA