Pizza neapolitańska.rtf

(7 KB) Pobierz
Pizza neapolitañska

Pizza neapolitańska

 

Składniki:

ciasto:

30-35 dag mąki

1,5 dag droży

około pół szklanki wody

2 łki oleju

uszcz do formy

l

wierzch:

50 dag pomidorów

mała puszka koreczków anchois

5 łek oleju

kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek

15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego

oregano, majeranek

pieprz

l

 

Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.

 

Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź.

 

Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania - wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym dodaj resztę oleju.

 

Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin