Terrina z wątróbki
Składniki na 6 porcji:
50 dag wątróbki
5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
15 dag słoniny
50 ml winiaku
3 jajka
czerstwa bułka (kajzerka)
gałka muszkatołowa
łyżka ziół prowansalskich
Ziarenka Smaku WINIARY lub sól
pieprz
tłuszcz do folii
mleko do namoczenia bułki
Grzyby umyj, namocz na godzinę, następnie ugotuj, a po wyjęciu pokrój w paseczki.
Bułkę namocz w mleku.
Wątróbkę opłucz, usuń błonę i pokrój na małe kawałki.
Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzuć wątróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a bułkę odciśnij.
W maszynce zmiel wątróbkę, słoninę i bułkę. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw Ziarenkami Smaku lub solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.
Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku. Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C.
MAXXDATA