Terrina z wątróbki.rtf

(8 KB) Pobierz
Terrina z w¹tróbki

Terrina z wątróbki

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag wątróbki

5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków

15 dag słoniny

50 ml winiaku

3 jajka

czerstwa bułka (kajzerka)

gałka muszkatołowa

łka ziół prowansalskich

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

pieprz

uszcz do folii

mleko do namoczenia bułki

 

Grzyby umyj, namocz na godzinę, następnie ugotuj, a po wyjęciu pokrój w paseczki.

Buł namocz w mleku.

 

tróbkę opłucz, usuńonę i pokrój na małe kawałki.

 

Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzućtróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a buł odciśnij.

 

W maszynce zmiel wątróbkę, słoninę i buł. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw Ziarenkami Smaku lub solą, pieprzem i gał muszkatołową.

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.

 

Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku. Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin