Ozory w galarecie.rtf

(6 KB) Pobierz
Ozory w galarecie

Ozory w galarecie

 

Składniki:

3 ozory wieprzowe

2 nóżki cielęce

oszczyzna

cebula

2 pomidory

3 łki groszku konserwowego

2 liście laurowe

l

dla każdego porcja Sosu tatarskiego WINIARY

pieczywo

 

Oczyszczone nóżki podziel, opłucz i zalej 6 szklankami zimnej wody. Dołóż obranąoszczyznę i cebulę, liście laurowe i całość pogotuj pod przykryciem przez 2 godziny. Następnie odcedź wywar i do wrzącego, wrzuć wyszorowane ozorki, posól i gotuj, aż mięso dzie miękkie. Wyjęte z wywaru ozorki ostudź, obierz ze skóry i pokrój na skośne plastry, które następnie ułóż na półmisku tak, by nachodziły na siebie. Przybierz je ćwiartkami pomidorów i groszkiem, zalej schłodzonym wywarem z nóżek (powinno go być dwie szklanki) i wstaw do lodówki, by galaretka stęża.

 

Podawaj z Sosem tatarskim Winiary i z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin