Szczupak kurpiowski faszerowany.rtf

(8 KB) Pobierz
Szczupak kurpiowski faszerowany

Szczupak kurpiowski faszerowany

 

Składniki na 8 porcji:

szczupak (około 1,5-2 kg)

20 dag pszennego chleba

pół szklanki śmietanki

2 cebule

łka masła

1 sztuka śledzia solonego

szklanka mleka

2 jaja

3-4 łki drobno posiekanej natki pietruszki

3 łki oleju

1-2 łki tartej bułki

1,5 szklanki gęstej śmietany

sok z cytryny

l

pieprz

cukier

 

Sprawionego szczupaka starannie wymyj, osusz, natnij wzdł grzbietu, następnie starannie oddziel mięso od skóry (zostawiając przy skórze łeb i ogon). Zdję skó natrzyj solą, owiń w folię i na pewien czas wstaw do lodówki.

 

Wymytego śledzia odfiletuj, zalej mlekiem, zostaw na 1-2 godzin. Z chleba skrój skórkę, a miąższ zalej śmietanką. Na stopionym mle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Z mięsa ryby usuńci. Odciśnięty chleb, osuszone filety śledziowe i pozbawione ości mięso ze szczupaka przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą i posiekaną zieloną pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj żółtka - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Teraz ubij na sztywno pianę z białek, dodaj ją do mięsa, po czym delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziewaj skó ryby - po nadzianiu zaszyj, obtocz rybę w tartej bułce. W dużym askim żaroodpornym półmisku mocno rozgrzej olej, usmaż szczupaka na złoty kolor.

 

Dokładnie wymieszaj śmietanę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalej rybę, wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj kilka minut, aż śmietana ładnie się zrumieni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin