Sum w śmietanie
Składniki na 10 porcji:
sum (około 6 kg)
1,5 l mleka
pół szklanki czystej wódki
4 łyżeczki ziół prowansalskich
1 l gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżeczki Jarzynki WINIARY
mąka
olej
sól
Suma umyj pod bieżącą zimną wodą. Rybę spraw i jeszcze raz dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w dzwonka o szerokości 2 palców.
Teraz przygotuj marynatę: mleko wlej do dużej miski, dolej wódkę, wsyp zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dzwonka ryby z obu stron oprósz lekko solą, po czym włóż do miski z marynatą. Uwaga: marynata powinna prawie całkowicie pokrywać pokrojone ryby. Miskę z dzwonkami w marynacie wstaw do lodówki na całą noc.
Dzwonka wyjmij z marynaty i dokładnie osącz na papierowych ręcznikach. Mąkę wsyp na talerz, obtocz ryby z obu stron. Wkładaj ryby na rozgrzany na patelni olej, smaż na rumiano.
Śmietanę wymieszaj z Jarzynką. Usmażone ryby ułóż w płaskich naczyniach do zapiekania i zalej przyprawioną śmietaną. Zapiekaj (zaglądając do piecyka) 20-30 minut w temperaturze 160°C.
MAXXDATA