Mintaj duszony z chrzanem
Składniki na 5 porcji:
80 dag filetów z mintaja
3 łyżki chrzanu
3 duże cebule
1,5 szklanki śmietany
łyżka masła
4-5 ziarenek zielonego pieprzu
łyżeczka otartego majeranku
łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
szczypta cukru
sól
pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, zostaw na pół godziny, po czym pokrój w grube paski, posyp majerankiem. Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą, cukrem i pieprzem. Cebule pokrój w cienkie półplasterki.
Do rondla wysmarowanego masłem wkładaj kolejnymi warstwami: cebulę, paski ryby, strugany chrzan. Całość zalej przygotowaną śmietaną, dopraw zielonym pieprzem, duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Przed podaniem posyp koperkiem.
MAXXDATA