Krążki ryby z chrzanem
Składniki na 6-8 porcji:
2 małe karpie (po 1 kg każdy)
szklanka kefiru
tarta bułka
pół łyżeczki papryki
jajo
łyżka soku z cytryny
średni korzeń chrzanu
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól, pieprz
Karpie wypatrosz, umyj i pokrój w dzwonka. Kefir przypraw solą i pieprzem. Rybę włóż do miski, zalej kefirem i wstaw na godzinę do lodówki.
Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wiórkami chrzanu posyp rybę.
Jeśli chcesz, aby karp był smaczniejszy i lekkostrawny, dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.
MAXXDATA