Karp polany masłem
Składniki na 5 porcji:
ok. 1,30 kg karpia
duża cebula
marchewka, pietruszka
kawałek selera
pół pora
pół cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok i skórka otarta z cytryny
pół kostki masła
sól
Karpia spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i zostaw na 1-2 godzin. Obrane warzywa zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj otartą skórkę z cytryny, sól, łeb i ogon z karpia. Składniki gotuj na małym ogniu około 30 minut, przecedź.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. Rybę pokrój na dzwonka, ułóż w płaskim rondlu, następnie zalej gorącym wywarem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu 15-20 min.
Miękką rybę ostrożnie wyjmij, ułóż na żaroodpornym półmisku. Przed podaniem musisz ją jeszcze obłożyć plasterkami marchewki i pietruszki, polać stopionym masłem i wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Na koniec posyp karpia zieleniną i udekoruj plasterkami cytryny.
MAXXDATA