Sałatka Krzysztofa
Składniki:
2 grejpfruty
puszka kukurydzy
mały seler
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sos:
2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
3-4 łyżki oleju sałatkowego
sól, pieprz, cukier
do dekoracji:
kilka liści zielonej sałaty
2 małe czerwone mięsiste pomidory
kilka gałązek zielonej pietruszki
Seler umyj, wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-4 minut, po czym osącz na sicie. Teraz obierz seler, pokrój go w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny i połącz z osączoną kukurydzą. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.
Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane będą prezentowały się bardzo wykwintnie.
MAXXDATA