(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.art.pl)
Składniki:
12 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
8g pożywki
drożdże winne Tokay
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
· 25 goździków
· 25 ziaren ziela angielskiego
· 37 ziaren pieprzu czarnego
· 7 torebek cukru waniliowego
· 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
· 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
· 3,5 łyżeczki tymianku
· 2,5 łyżeczki bazylii
· 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
· 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 4 dniach dodać 2 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.
Wg innych opinii winiarskich (dzięki, o wielki Piekarzu!) po pierwszym obciągu nie należy dolewać wody, co najwyżej cukier rozpuszczony w części wina. Uzyskuje się dzięki temu bardziej ekstraktywne wino, o znacznie głębszym smaku i aromacie.
Skrzychu