szarlotka.
50 -60 dkg. mąki ,
1 masło roślinne ,
3 łyżki cukru plus waniliowy
2 -3 łyżki śmietany ,
3 żółtka szczypta soli i odrobina proszku do pieczenia
. żółtka ucieram z cukrem .1,5kg.jabłek .Jabłka duszę dodając około 0,5 szklanki mąki .Ciasto dzielę na dwie części z tym ze ta część która idzie na spód jest troche wieksza Wkładam do zamrażalnika na trochę i następnie ścieram ciasto na brytfankę zapiekam wtedy ciasto nie nasiąknie. Na wystudzone ciasto wykładam jabłka tez ostudzone i ścieram następną porcje ciasta .Piekę aż się zarumieni .Smacznego!
3 szklanki mąki1 szklanka cukru1/2 kostki masła2 łyżki mleka2 jajka2 łyżki mioduproszek do pieczeniaskładniki posiekać taką suchą masę podzielić na pól i wysypać na 2 blaszki (wyłożone papierem), lekko ugnieść, piec w temp. 180stopni 30-40 min.czyli mamy 2 ładne, cieniutkie placki;1kg twarogu (najlepiej już mielonego)1 kostka masła6 jajek1 szklanka cukruto wszystko do garnka, mały ogień pod, i mieszać aż się wszystko ładnie połączy i rozpuści;potem dodać do tego budyń waniliowy rozpuszczony w 1 szkl. mleka, mieszać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza...następnie gorącą masę wylać na placek, przykryć to drugim, całą blaszkę od razu owinąć ściereczką żeby się to wszystko ładnie zaparowało; tyle; bardzo smaczny, a najlepszy, jak postoi 24 godziny w lodówce
gregg80