Kiełbasa Litewska.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:

4 kg wieprzowiny,

1,5 kg wołowiny,

1 zając,

1,5 kg słoniny,

0,20 kg soli,

0,01 kg saletry,

0,01 kg pieprzu,

0,01 kg ziela angielskiego,

0,005 kg goździków,

0,005 kg majeranku,

0,005 kg listków laurowych,

0,005 kg kolendry,

szklanka spirytusu, rumu lub araku,

jelita wołowe środkowe.

 

Przygotowanie:

 

Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej, przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno, sól wyprażyć i zmieszać z saletrą. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus, rum lub arak. Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita.. Słoninę (najlepiej twardą karkówkę) pokrajać na wąskie cienki paseczki i wymieszać razem z masą. Gotową masę nakładać do jelit wytartych uprzednio do sucha z zewnątrz jak i od wewnątrz. Napełniać jelita ściśle, tak aby nie dostało się powietrze. Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami, obciążyć jakimś ciężarem, wynieść w chłodne miejsce i przetrzymać przez 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach kiełbasy wyjąć, wynieść na powietrze i

rozwiesić w przewiewnym miejscu na dwa dni. Gotowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin