Rukola w sosie.doc

(20 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Rukola w sosie



15 min, 4 porcje
1 porcja 90 kalorii


- 1 świeża rukola
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- pieprz
- parmezan lub inny twardy żółty ser

Rukolę oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, odwirować w specjalnej wirówce
do sałaty albo dokładnie osuszyć ściereczką.

Do miski wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać sok z cytryny, ubijać, aż sól się rozpuści, dodać czosnek i 2 łyżki oliwy, ubić na gładką masę.

Nożem pokroić parmezan na cieniutkie płatki, część zetrzeć, rukolę wyłożyć na duży talerz, skropić sosem, posypać parmezanem.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin