sery_05.rtf

(6 KB) Pobierz
SERY WŁOSKIE

Sery włoskie

 

Włosi używają sera do posypywania zup, pizzy, mięs, wzbogacania smaku sosów, a także do przyrządzania deserów.

 

Galbanino

Łagodny żółty ser, podobny do sera podlaskiego. Łatwo się topi, więc używany jest do zapiekanek i pizzy. Można dodawać go do farszu, którym nadziewa się pierożki lub naleśniki i zapieka z sosem i tartym serem. Podaje się także jako przekąskę z oliwkami i winem.

 

Gorgonzola

Łagodny ser pleśniowy odznaczający się kremową konsystencją. Podaje się go ze świeżymi brzoskwiniami lub gruszkami. Można też nadziewać nim morele, figi i daktyle lub dodawać do sałatek.

 

Grana padano

Aromatyczny żółty ser podaje się na przekąskę lub zakończenie posiłku. Można nim posypać makaron z pikantnymi sosami lub przyrządzać z niego pasty do pieczywa.

 

Mascarpone

Tłusty serek wytwarzany na bazie śmietany, której zawdzięcza swą kremową konsystencję. Jest idealną bazą do deserów, ale również do sosów i makaronu. To właśnie z niego robi się tradycyjny włoski deser – tiramisu.

 

Mozzarella

To najsłynniejszy włoski ser. Niezastąpiony do dań na zimno i na ciepło – pizzy, makaronów, sałatek. Jest biały, miękki, ma elastyczną konsystencję i bardzo delikatny mleczny smak. Serek zanurzony jest w zalewie, która zachowuje jego naturalną soczystość i świeżość.

 

Parmezan

To typowy bardzo twardy ser. Należy do nielicznych serów, które zachowały starą recepturę produkcji. Parmezan jest sławny dzięki bogatemu zapachowi i smakowi oraz wielkiej przydatności w kuchni. Można go dodawać do zup, zapiekanek i przystawek. Najlepiej smakuje i ma najlepszy zapach świeżo starty.

 

Pekorino

To ser z mleka owczego, trochę podobny do parmezanu. Ma bardzo silny zapach. Młody ser pekorino podaje się po posiłku, z pieczywem, winem i owocami. Starszy i nieco twardszy można ucierać i stosować jak parmezan.

 

Ricotta

Jest podobna do twarożku, ma zwartą konsystencję, bardzo drobne grudki i aksamitny smak. Nadaje się do ciast i dań pikantnych. Niezastąpiona do wszelkiego rodzaju farszów. Istnieją 3 rodzaje serów ricotta: niesolony świeży, solony suszony i dojrzewający.

 

Scarmorza

To wędzony ser o charakterystycznej czerwonawej skórce i lekkim dymnym smaku. Podaje się go na desce z innymi gatunkami serów i winem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin