Kohersen_14_przyprawy_i_marynaty.pdf

(569 KB) Pobierz
untitled
przyprawy i marynaty
14
413626953.011.png 413626953.012.png
przyprawy i marynaty 14
Marynata do kurczaka
2 ł/s jasnego sosu sojowego
1 ł/s oleju sezamowego
½ MK wytrawnego sherry
1 ł/h mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
¼ ł/h pieprzu czarnego
Wykonanie:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek, rozdrabniać przez
15 s, z prędkością 6. Dodać pozostałe składniki, mieszać przez 15 s, z prędkością
5. Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić na godzinę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Na wirujące noże wrzucić
2 ząbki czosnku
15 s
6
2 ł/s jasnego sosu sojowego
1 ł/s oleju sezamowego
½ MK wytrawnego sherry
1 ł/h mielonego imbiru
¼ ł/h pieprzu czarnego
15 s
5
Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić na godzinę
Marynata do pieczonego mięsa na ruszcie
500 ml białego wytrawnego wina
5 ł/s oliwy
sok z 1 cytryny
1 ł/h suszonego tymianku
½ ł/h cukru
½ ł/h pieprzu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, mieszać przez 15 s,
z prędkością 5. Zanurzyć mięso na kilka godzin.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
500 ml białego wytrawnego wina
5 ł/s oliwy
sok z 1 cytryny
1 ł/h suszonego tymianku
½ ł/h cukru
½ ł/h pieprzu
15 s
5
Zanurzyć mięso na kilka godzin
Marynata do polędwiczek wieprzowych
3 ł/h sosu chili
2 ł/s ketchupu
2 ł/s dżemu z czerwonej porzeczki
2 ł/s oliwy
¼ ł/h czarnego pieprzu
1/8 pieprzu Cayenne
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek, zaprogramować czas
15 s, prędkość 6. Dodać pozostałe składnik, mieszać przez 15 s, z prędkością 5,
zanurzyć polędwiczki na kilka godzin.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Na wirujące noże wrzucić
2 ząbki czosnku
15 s
6
3 ł/h sosu chili
2 ł/s ketchupu
2 ł/s dżemu z czerwonej porzeczki
2 ł/s oliwy
¼ ł/h czarnego pieprzu
1/8 pieprzu Cayenne
15 s
5
14 przyprawy i marynaty
215
14 przyprawy i marynaty
215
413626953.013.png 413626953.014.png
Marynata tymiankowa do wołowiny
4 ł/s oliwy
2 ł/h suszonego tymianku
2ł/h majeranku
2 ząbki czosnku
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek, zaprogramować czas
15 s, prędkość 6. Dodać pozostałe składnik, mieszać przez 15 s, z prędkością 5.
Posmarować polędwiczki i pozostawić na kilka godzin.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Na wirujące noże wrzucić
2 ząbki czosnku
15 s
6
4 ł/s oliwy
2 ł/h suszonego tymianku
2ł/h majeranku
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
15 s
5
Posmarować polędwiczki i pozostawić na kilka godzin
Marynata uniwersalna
3 ł/s sosu sojowego
3 ł/s oliwy
2 ł/s octu jabłkowego
2 ł/s miodu
2 ząbki czosnku
1 ł/s korzenia imbiru
2 ł/h musztardy Dijou
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir, rozdrabniać przez 15 s,
z prędkością 7–8. Dodać pozostałe składniki, mieszać przez 20 s, z prędkością 6.
Zamoczyć mięso na kilka godzin.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Na wirujące noże wrzucić
2 ząbki czosnku
15 s
7-8
3 ł/s sosu sojowego
3 ł/s oliwy
2 ł/s octu jabłkowego
2 ł/s miodu
1 ł/s korzenia imbiru
2 ł/h musztardy Dijou
20 s
6
Zamoczyć mięso na kilka godzin.
Marynata z białego wina
250 ml wytrawnego białego wina
250 ml wody
50 ml oliwy
sok z 2 cytryn lub 4 ł/s octu winnego
1 marchewka, pietruszka, cebula
30 g selera
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 jagód jałowca
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrabniać przez 20 s, z prędkością
6–7. Dodać oliwę i podsmażać przez 2 min, w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać
pozostałe składniki, gotować przez 10 min, w temp. 100ºC, z prędkością 2.
Wystudzić i zalać mięso. Trwałość marynaty 3–4 dni.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 marchewka, pietruszka, cebula
30 g selera
20 s
6-7
50 ml oliwy
2 min
100ºC
1
250 ml wytrawnego białego wina
250 ml wody
sok z 2 cytryn lub 4 ł/s octu winnego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 jagód jałowca
10 min
100ºC
2
Wystudzić i zalać mięso. Trwałość marynaty 3–4 dni.
216
przyprawy i marynaty
14
413626953.001.png 413626953.002.png
Marynata z jabłecznika i miodu
150 ml soku jabłkowego lub
wytrawnego jabłecznika
1 ł/s miodu
2 ł/s oliwy
2 ząbki czosnku
2 zielone jabłka bez gniazd
450 g kabaczka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć kabaczki i czosnek, zaprogramować czas 20 s,
prędkość 5–6. Dodać pozostałe składniki i wymieszać przez 15 s, z prędkością 5.
Mięso zanurzyć w marynacie i pozostawić na jedną godzinę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
2 ząbki czosnku
450 g kabaczka
20 s
5-6
150 ml soku jabłkowego lub wytrawnego jabłecznika
1 ł/s miodu
2 ł/s oliwy
2 zielone jabłka bez gniazd
15 s
5
Mięso zanurzyć w marynacie i pozostawić na jedną godzinę.
Przyprawa uniwersalna
20 g białego pieprzu
20 g czarnego pieprzu
20 g kminku
20 g jagody jałowca
40 g majeranku
40 g słodkiej papryki
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, miksować przez 30 s,
z prędkością 10.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
20 g białego pieprzu
20 g czarnego pieprzu
20 g kminku
20 g jagody jałowca
40 g majeranku
40 g słodkiej papryki
30 s
10
Przyprawa typu Vegeta
250 g suszonej włoszczyzny
3 ł/h kurkumy
1 ł/s soli jodowanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, miksować przez 1 min,
z prędkością 8.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
250 g suszonej włoszczyzny
3 ł/h kurkumy
1 ł/s soli jodowanej
1 min
8
14 przyprawy i marynaty
217
413626953.003.png 413626953.004.png 413626953.005.png 413626953.006.png 413626953.007.png
Rosołki wołowe
400 g mięsa wołowego
110 g selera
50 g marchwi
40 g cebuli
40 g pietruszki
10 g lubczyku
1 ł/s koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 ł/s szałwii
1 ł/s rozmarynu
200 g soli gruboziarnistej
½ MK czerwonego wina wytrawnego
liść laurowy
goździk
Wykonanie:
Pokrojone mięso wrzucić na wirujące noże, miksować przez 30 s, z prędkością
9. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie
warzywa, rozdrobnić miksując przez 15 s, z prędkością 6–7. Dodać sól, mięso,
wino, przyprawy, gotować przez 30 min, w temp. 100°C, z prędkością 3. Odstawić
do przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez
1 min, z prędkością 10. Przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce. 1 ł/h masy
odpowiada 1 kostce rosołowej.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Na wirujące noże wrzucić
400 g mięsa wołowego (w kawałkach)
30 s
9
Przełożyć do innego naczynia
110 g selera
50 g marchwi
40 g cebuli
40 g pietruszki
1 ząbek czosnku
15 s
6-7
10 g lubczyku
1 ł/s koncentratu pomidorowego
1 ł/s szałwii
1 ł/s rozmarynu
200 g soli gruboziarnistej
½ MK czerwonego wina wytrawnego
liść laurowy
goździk
30 min
100ºC
3
Odstawić do przestudzenia
Po przestudzeniu
1 min
10
Przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce. 1 ł/h masy odpowiada 1 kostce rosołowej.
218
przyprawy i marynaty
14
413626953.008.png 413626953.009.png 413626953.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin