Kohersen_08_pieczywo.pdf

(823 KB) Pobierz
untitled
pieczywo
8
413632207.008.png 413632207.009.png
pieczywo 8
Bułki grahamki II
220 g ciepłej wody
1 jajko
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
100 g ugotowanych wystudzonych
ziemniaków
100 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej
1 ł/h soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności,
wyrabiać przez 2,5 min, z prędkością WYRABIANIE CIAST. Ciasto wyłożyć do
miseczki w celu wyrośnięcia na 15 min. Uformować bułeczki (około 12 szt.),
ułożyć na wysmarowaną blachę, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min,
w temp. 80ºC. Piec ok. 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Bułki można posmarować białkiem, posypać ulubionym ziarnem (sezam,
słonecznik, dynia, mak).
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
220 g ciepłej wody
1 jajko
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
100 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
100 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej
1 ł/h soli
2,5 min
WYRABIANIE
CIAST
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 15 min
Uformować bułeczki (około 12 szt.), ułożyć na wysmarowaną blachę, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min,
w temp. 80ºC.
Piec ok. 30 min, w temp. 200ºC.
Bułki kajzerki
250 g ciepłej wody
50 g drożdży
1 ł/h cukru
500 g mąki pszennej
30 g oleju
1 ł/h soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, ustawić czas 3 min,
prędkość WYRABIANIE CIAST. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi
swoją objętość, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na blachę, posmarować
białkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC. Piec 30
min, w temp. 200ºC.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
250 g ciepłej wody
50 g drożdży
1 ł/h cukru
500 g mąki pszennej
30 g oleju
1 ł/h soli
3 min
WYRABIANIE
CIAST
Odstawić ciasto do wyrośnięcia
Uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na blachę, posmarować białkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na
15 min, w temp. 50ºC.
Piec 30 min, w temp. 200ºC.
8
pieczywo
139
413632207.010.png 413632207.011.png
Bułki maślane
250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50 g drożdży
100 g cukru
70 g masła (roztopionego)
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
½ łyżeczka soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić na cukier puder, miksując przez 15 s,
z prędkością 10. Dodać mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę, sól, zaprogramować
czas 3 min, prędkość WYRABIANIE CIAST. Ponownie ustawić czas 30 s, prędkość WYRABIANIE
CIAST i przez otwór w pokrywie wlać roztopione przestudzone masło. Ciasto wyłożyć do
miseczki, w celu wyrośnięcia na ok. 15 min. Uformować bułeczki (ok. 15 szt.), posmarować
je jajkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na15 min, w temp. 50ºC. Piec przez 20–25
min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Bułeczki można nadziewać: jagodami, serem, czekoladą lub posypać kruszonką.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
100 g cukru
15 s
WYRABIANIE CIAST
250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50g drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
½ łyżeczka soli
3 min
Wlać przez otwór w pokrywie
70 g masła (roztopionego, przestudzonego)
30 s
WYRABIANIE CIAST
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 min
Uformować bułeczki (ok. 15 szt.), posmarować je jajkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na15 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 20–25 min, w temp. 180–200ºC
Bułki drożdżowe z cukrem
100 g masła
1½ MK mleka
50 g drożdży
50 g cukru
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł/h soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 30 s, w temp. 100ºC, z prędkością 2.
Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 min, prędkość
WYRABIANIE CIAST. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułki, posmarować jajkiem, posypać
cukrem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 10 min, w temp. 70ºC. Piec przez 25–30 min,
w temp. 180–200ºC.
Warianty
Tak przygotowane ciasto można nadziewać jagodami lub konfi turą jagodową i upiec jagodzianki.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
100 g masła
30 s
100ºC
2
1½ MK mleka
50 g drożdży
50 g cukru
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł/h soli
3 min
WYRABIANIE CIAST
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułki, posmarować jajkiem, posypać cukrem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku
na 10 min, w temp. 70ºC. Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
140
pieczywo
8
413632207.001.png 413632207.002.png
Chałka
100 g masła
1½ MK mleka
50 g drożdży
50 g cukru
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł/h soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 30 s, w temp. 100ºC, z prędkością
2. Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 min,
prędkość WYRABIANIE CIAST. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować warkocz, posmarować
jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 10 min, w temp. 70ºC.
Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Kruszonkę wykonać według przepisu w rozdziale „Dodatki do ciast”.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
100 g masła
30 s
100ºC
2
1½ MK mleka
50 g drożdży
50 g cukru
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł/h soli
3 min
WYRABIANIE CIAST
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować warkocz, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do wyrośnięcia
w piekarniku na 10 min, w temp. 70ºC. Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Chleb z serem
100 g żółtego sera
1 ½ MK wody
1 MK soku pomidorowego
50 g drożdży
1 ł/h cukru
500 g mąki pszennej
1 jajko
40 g masła
1 ł/h soli
Wykonanie:
Ser miksować przez 15 s, z prędkością 8. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności,
wyrabiać przez 3 min, z prędkością WYRABIANIE CIAST. Ciasto włożyć do foremki
wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30
min, w temp. 200ºC.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
100 g żółtego sera
15 s
8
1 ½ MK wody
1 MK soku pomidorowego
50 g drożdży
1 ł/h cukru
500 g mąki pszennej
1 jajko
40 g masła
1 ł/h soli
3 min
WYRABIANIE CIAST
Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min,
w temp. 200ºC.
8
pieczywo
141
413632207.003.png 413632207.004.png
Chleb pszenno-żytni na miodzie
150 g żyta
100 g pszenicy
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/s miodu
1 ł/h cukru
100 g otrąb owsianych
100 g mąki pszennej
20 g oleju
1 ł/h soli
Wykonanie:
Ziarno wsypać do naczynia miksującego, zmielić na mąkę miksując przez 1 min,
z prędkością 10. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać przez 3 min,
z prędkością WYRABIANIE CIAST. Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia
w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Ziarno można zastąpić gotową mąką razową pszenną i żytnią.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
150 g żyta
100 g pszenicy
1 min
10
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/s miodu
1 ł/h cukru
100 g otrąb owsianych
100 g mąki pszennej
20 g oleju
1 ł/h soli
3 min
WYRABIANIE CIAST
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min,
w temp. 200ºC.
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
½ ł/h soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać przez
2 min, z prędkością WYRABIANIE CIAST. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki,
posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Chleb można posypać ziarnem słonecznika i dyni.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
½ ł/h soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
2 min
WYRABIANIE CIAST
Wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
142
pieczywo
8
413632207.005.png 413632207.006.png 413632207.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin