Kohersen_04_sosy.pdf

(723 KB) Pobierz
untitled
sosy
4
413632659.012.png 413632659.013.png 413632659.014.png 413632659.015.png
sosy 4
Albion’s majonez
1 jajko
2 ł/h musztardy sarepskiej
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
1 ł/h kurkumy
½ ł/h pieprzu
sok z ½ cytryny
500 g oleju
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę,
pieprz, cukier, sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie, zaprogramować czas
2 min, prędkość 4–5. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę naczynia,
a następnie olej.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
1 jajko
2 ł/h musztardy sarepskiej
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
1 ł/h kurkumy
½ ł/h pieprzu
Zamknąć otwór w pokrywie, na pokrywę nalewać podczas ubijania
sok z ½ cytryny
500 g oleju
2 min
4-5
Majonez
1 jajko
2 ł/h musztardy sarepskiej
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
sok z ½ cytryny
500 g oleju
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę,
pieprz, cukier, sól. Zamknąć otwór w pokrywie, zaprogramować czas 2 min,
prędkość 4–5. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę naczynia,
a następnie olej.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
1 jajko
2 ł/h musztardy sarepskiej
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
Zamknąć otwór w pokrywie, na pokrywę nalewać podczas ubijania
sok z ½ cytryny
500 g oleju
2 min
4-5
4 sosy
105
4 sosy
105
413632659.001.png 413632659.002.png 413632659.003.png
Sos czosnkowy Izy
1 pęczek natki pietruszki
500 g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
4 ł/h cukru
sól
Wykonanie:
Na wirujące noże wrzucić natkę pietruszki i czosnek, miksować przez 20 s,
z prędkością 10. Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, sól, miksować przez
1 min, z prędkością 7.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Wrzucić na wirujące noże
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
20 s
10
500 g śmietany 18%
sok z ½ cytryny
4 ł/h cukru
sól
1 min
7
Sos do pizzy z wędzonką
120 g wędzonki (szynka, bekon)
100 g białego wina (wytrawnego)
1 puszka pomidorów
70 g śmietany
60 g cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
½ pęczka poszatkowanego szczypiorku
30 g mąki ziemniaczanej
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wędlinę, cebulę szatkować przez 20 s,
z prędkością 6<8. Dodać pomidory miksować przez 10 s, z prędkością 5, dodać
resztę składników (bez szczypioru), czosnek wycisnąć, zaprogramować czas
10 min, temp. 100°C, prędkość 4, (otwór w pokrywie ma pozostać otwarty).
3 min przed końcem gotowania dodać poszatkowany szczypior.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
120 g wędzonki (szynka, bekon)
60 g cebuli
20 s
6<8
1 puszka pomidorów
10 s
5
100 g białego wina (wytrawnego)
70 g śmietany
2 ząbki czosnku (wycisnąć)
100 ml oliwy
30 g mąki ziemniaczanej
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
½ pęczka poszatkowanego szczypiorku – 3 min przed końcem
gotowania
10 min
100°C
4
106
sosy
4
413632659.004.png
Sos holenderski
70 g śmietany
3 żółtka
50 g masła
1 ł/h mąki ziemniaczanej
1 kostka rosołowa
½ MK soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, założyć motylek,
zaprogramować czas 3 min, temp. 70°C, prędkość 4.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
70 g śmietany
3 żółtka
50 g masła
1 ł/h mąki ziemniaczanej
1 kostka rosołowa
½ MK soku z cytryny
sól, pieprz
3 min
70°C
4
Sos musztardowo-pomidorowy
100 g musztardy
100 g przecieru pomidorowego
2 żółtka
sok z ½ cytryny
1 cebula (średnia)
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
szczypta cukru
2 ł/s posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować przez 10 s, z prędkością 5. Dodać
pozostałe składniki, miksować przez 15 s, z prędkością 5<7. Zgarnąć ze ścianek
masę i ponownie zamieszać przez 10 s, z prędkością 7.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 cebula – wrzucić na wirujące noże
10 s
5
100 g musztardy
100 g przecieru pomidorowego
2 żółtka
sok z ½ cytryny
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
szczypta cukru
2 ł/s posiekanej natki pietruszki
15 s
5<7
Zgarnąć ze ścianek masę
10 s
7
4 sosy
107
413632659.005.png 413632659.006.png 413632659.007.png
Sos owocowy
250 g owoców (truskawki, maliny,
jagody)
1 MK wody
2 ł/s cukru
1 ł/h mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć owoce, wodę, cukier, rozdrobnić miksując przez
10 s, z prędkością 9. Założyć motylek, dodać mąkę ziemniaczaną, ustawić czas 4
min, temp. 100°C, prędkość 4.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
250 g owoców (truskawki, maliny, jagody)
1 MK wody
2 ł/s cukru
10 s
9
Założyć motylek
1 ł/h mąki ziemniaczanej
4 min
100ºC
4
Sos pieczarkowy
400 g pieczarek
50 g marchewki
1 ziemniak
100 g cebuli
1 MK śmietanki
1 kostka bulionu grzybowego
2 ł/h mąki
3 MK gorącej wody
sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić marchewkę, cebulę, ziemniaka, rozdrobnić
miksując przez 15 s, z prędkością 6. Wlać wodę, dodać przyprawy, do sita wrzucić
pokrojone pieczarki, wstawić do naczynia miksującego, zaprogramować czas 8
min, temp. 120ºC, prędkość 3. Założyć motylek, do naczynia miksującego dodać
mąkę i śmietanę, miksować przez 30 s, z prędkością 5. Zdjąć motylek, dodać
pieczarki, zaprogramować czas 1 min, temp. 90ºC, prędkość 2.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
50 g marchewki
1 ziemniak
100 g cebuli
15 s
6
3 MK gorącej wody
1 kostka bulionu grzybowego
sól, pieprz
Wrzucić do sita
400 g pieczarek (pokrojonych)
8 min
120ºC
3
Wyjąć pieczarki
Założyć motylek
1 MK śmietanki
2 ł/h mąki
30 s
5
Zdjąć motylek
Dodać pieczarki
1 min
90ºC
2
Sos pieczarkowy II
150 g pieczarek
50 g masła
50 g cebuli
1 MK śmietanki
1 kostka bulionu grzybowego
4 MK gorącej wody
40 g mąki
½ ł/h vegety
sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić miksując przez 8 s,
z prędkością 5. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć
cebulę, ustawić czas 15 s, prędkość 6, dodać masło, podsmażać przez 2 min,
w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać pozostałe składniki, zaprogramować czas 8
min, temp. 100ºC, prędkość 4.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
150 g pieczarek
8 s
5
Przełożyć do innego naczynia
50 g cebuli – wrzucić na wirujące noże
15 s
6
50 g masła
2 min
100ºC
1
rozdrobnione pieczarki
1 MK śmietanki
1 kostka bulionu grzybowego
4 MK gorącej wody
40 g mąki
½ ł/h vegety
sól, pieprz
8 min
100ºC
4
108
sosy
4
413632659.008.png 413632659.009.png 413632659.010.png 413632659.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin