SERNIK.doc

(33 KB) Pobierz
SERNIK

SERNIK

CZEKOLADOWO LIMONKOWY

 

200g czekoladowych ciastek
⅓ szklanki roztopionego masła
680 g serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
2 żółtka z jajek
Sok wyciśnięty z 4 limonek

Potrzebny sprzęt: tortownica

Nastaw piekarnik na ok. 180°C


Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.

 

W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.

 

Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.

 

Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.

 

Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin