Groszek duszony w sosie rakowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.600 g groszku,150 ml bulionu,20 rakow,250 ml smietany 18%,1 lyzeczka maki,2-3 lodygi kopru,1 lyzeczka masla rakowego,1 lyzeczka cukru, sol.1. Oplukany groszek zalac wrzacym bulionem, dodac cukier, dusic 15-20 min. Gdybedzie miekki, odcedzic.2. Oczyszczone i umyte raki ugotowac we wrzacej osolonej wodzie z koprem. Ostudzic, wyjac mieso z szyjek i szczypiec. Zachowac 100 ml wywaru z rakow. Zeskorupek zrobic maslo rakowe. Skorupki wysuszyc i utluc w mozdzierzu. Wlozycdo garnka, dodac 2 lyzki masla i 3 lyzki wywaru z rakow. Gotowac na malymogniu, stopniowo zbierac z powierzchni czerwony tluszcz, czyli maslo rakowe.3. W garnku roztopic maslo rakowe, wlac smietane wymieszana z maka, dodac kilkalyzek wywaru z rakow, gotowac na malym ogniu 10 min. Wlozyc groszek, obraneszyjki i szczypce. Wymieszac i raz zagotowac. Podawac do cieleciny i drobiu.- Groszek mozna przyrzadzic tylko ze smietana (bez rakow). Smietane wymieszacz maka, gotowac na malym ogniu 10 min. Zdjac z ognia, dodac 2-3 roztrzepanezoltka, odcedzony groszek. Wymieszac i podgrzac, ale juz nie gotowac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 52.
Mniecio