Krewetki na sposób chiński.rtf

(6 KB) Pobierz
Krewetki na sposób chiñski

Krewetki na sposób chiński

 

Składniki:

25 dag krewetek mrożonych lub z puszki

por (tylko biała część)

pół puszki groszku konserwowego

2 łki masła

duży ząbek czosnku

marynata:

łka białego wytrawnego wina

łka sosu sojowego

pół łeczki imbiru

ponadto:

ryż na sypko lub bagietka

 

Składniki marynaty wymieszaj w misce, dodaj krewetki i ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ją na 20-25 minut w chłodne miejsce. Nastaw ryż (jeśli zamierzasz go podać). Umyty por potnij w cienkie krążki, a z puszki z groszkiem odlej zalewę.

 

Na rozgrzanym w rondlu maśle podsmaż na średnim ogniu krążki pora (3 minuty), wlej samą marynatę, dołóż czosnek i groszek, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty. Wrzuć krewetki i całość pogotuj jeszcze minutę.

 

To bardzo ekspresowa potrawa, bo podaje się natychmiast, prosto z garnka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin