Pyszne i proste! Przepyszne!
składniki3/4 kg filetów białej ryby (pstrąg, okoń, morszczuk, sola)2 łyżki pszennej mąki3 łyżki masła3 łyżki oleju (najlepszy z pestek winogron)sólcytrynasos:2 pory (tylko jasne i jasnozielone części)2 łyżki masłagarść drobno posiekanej natki pietruszki1 i 1/2 szklanki kwaśnej i gęstej śmietany (co najmniej 18%)sólświeżo zmielony biały pieprzmasło do wysmarowania naczynianatka pietruszki do dekoracji
sposób przygotowania
1. Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut, następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Lekko posól.
2. Rybę oprósz mąką, strząśnij jej nadmiar i usmaż na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
3. Pory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj pory i smaż na średnim ogniu często mieszając przez 5-6 minut do zmięknięcia.
5. Śmietanę posól, dokładnie wymieszaj, dodaj do porów, wymieszaj. Zestaw w ognia, dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem i solą.
6. Filety przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie nałóż sos i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
7. Potrawę podawaj udekorowaną natką pietruszki w towarzystwie ziemniaków piure i zielonej sałaty. Smakuje wybornie również z białym pieczywem i kieliszkiem wina.
Mniecio