pusza.rtf

(19 KB) Pobierz

ęłęóKotlety sojowe po grecku (na zimno)

dla 8 osob!
kotlety sojowe (500 gram)
sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
mąka do panierki (np. kukurydziana)
olej do smażenia

2 kg. marchwi
por (koniecznie!)
2 koncentraty pomidorowe
sól
pieprz
inne przyprawy
natka pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie: 30-60 min.

Kotlety sojowe gotujemy (wg. przepisu podanego na opakowaniu) i smażymy obtoczone w mące (najlepiej kukurydzianej). Po ostygnięciu kroimy w plasterki.

Marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy w małej ilości wody (sos nie może pływać, musi być zbity), dodajemy przeciery pomidorowe, sól, szczyptę pieprzu i inne przyprawy.

Wkładamy do jednego naczynia pokrojone kawałki kotletów i zalewamy gęstym sosem. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość pokrojonego drobno pora i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
------
Na półmiskach lub talerzykach dekorujemy obficie natką pietruszki lub pociętym w krążki porem. Potrawę odstawiamy na kilka godzin i podajemy na zimno

-------------------------------------------

 

 

krokiet ziemniaczane

 

ęęłęóSkładniki:

1 kg. ugotowanych ziemniaków
szklanka orzechów włoskich
2 cebule
sól
pieprz
bułka tarta do obtaczania kotletów
olej do smażeniaPrzygotowanie: 30-60 min.

Ziemniaki ubić na pure.
Orzechy posiekać bardzo drobno i zmieszać z masą ziemniaczaną.
Cebulkę pokroić drobno i podsmażyć, aż się zrumieni. Wymieszać ją z masą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na pół godziny, aby stężała.
Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-07-11

-------------

 

pasztet

 

ęęłęóSkładniki: dla 12 osób

1 kg pieczarek (pokroić i poddusić bez wody i tłuszczu – puszczą sok)
1 łyżeczka curry
20 dag sezamu (zemleć)
200 g kaszy gryczanej (2 woreczki) ugotowanej (40 min.) z listkami laurowymi
3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oliwy do masy + 1 łyżka oliwy do formyPrzygotowanie: ponad 60 min.

Pieczarki pokroić i poddusić (w trakcie dodać 1 łyżeczkę curry). Odlać większość soku, który puszczą pieczarki (ale pozostawić nieco na dnie – ja ten sok od razu wypijam, jest boski, można też zrobić z niego sosik ;-)) i dodać mielony sezam, wymieszać.

Zemleć pieczarki z sezamem i rozgotowaną kaszą gryczaną, dokładnie wyrobić masę. Dodać 2 łyżki oliwy, sos sojowo-grzybowy i przyprawy, dokładnie wyrobić. Upiec w piekarniku (ponad godzinę).Wskazówki i uwagi:

Gdy wystygnie, schłodzić w lodówce. Daje się kroić w grubsze plastry. Piekłam ten pasztet w długiej keksówce. Część upieczonego zimnego pasztetu zamrażam i potem mam świeżutki i pewność, że nic się nie popsuło.

Nadesłał(a) martina, dnia: 2008-12-30

---

 

pasztet 2ęęłęóSkładniki:

Proporcje na małą brytfankę (do klopsu):
ok 60 dkg pieczarek
trochę maki ziemniaczanej lub sojowej
3 łyżki stołowe kaszki manny
natka pietruszki
kilka łyżek oleju
sól i pieprz i ew. inne przyprawyPrzygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do brytfanki. Można udekorować daszkami pieczarek. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.Wskazówki i uwagi:

Pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.
Mam zamiar jeszcze spróbować zrobić taki pasztet z cebulą i czosnkiem zamiast pietruszki. I trzecia wersja, może wyjdzie dobre :) , z włoszczyzną wyjętą z bulionu.

Nadesłał(a) ~pardwa, dnia: 2003-12-19
 

-------------

 

ęęłęóNaleśniki w 10 minut

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: dania gorące, desery i łakocie

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka mleka sojowego (może być z proszku)
2/3 szklanki mąki pszennej
kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażeniaPrzygotowanie: do 15 min.

Wymieszać wszystkie składniki, na rozgrzaną teflonową patelnię wlać troszeczkę oleju, chochelką nakładać ciasto, smażyć z obu stron i zajadać -----------

--------

 

 

 

 

ęęłęóCiasteczka czekoladowe z sezamem

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: desery i łakocie, wypieki

 

 


Składniki:

1 banan
pół szklanki sezamu
1 szklanka mąki (białej albo kukurydzianej)
2 łyżeczki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
ze 3 łyżki oleju
ok. pół szklanki wody
rodzynki
ewentualnie cukier
kokos, jeśli ktoś lubi
sólPrzygotowanie: 30-60 min.

* 2/3 sezamu zmielić w młynku albo zmiksować w blenderze (cudowne urządzenie)
* banana dołożyć do blendera albo rozgnieść w dowolny sposób i wymieszać ze zmielonym sezamem
* powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, troszkę soli, dolewając olej, a potem wodę
* dodać do masy (niezmieloną) resztę sezamu i kokos i wymieszać
* posmarować blachę tłuszczem
* uformować na niej ciasteczka
* piec ok. 20 minut w temp. ok. 220 stopniWskazówki i uwagi:

----------

ęęłęóSernik z tofu

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: tofu, wypieki

 

 


Składniki:

60 dag sera tofu
szklanka ugotowanej kaszy manny
2 banany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki bakaliiPrzygotowanie:

Przez maszynkę przepuścić tofu i banany [równie dobrze można się posłużyć mikserem]. Dodać kaszę i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do posmarowanej olejem formy i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.---

----

 

ęęłęóKotletki z tofu w sezamie

Mniam :-)

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: dania gorące, dodatki do pieczywa, tofu

 

tofu - ok. 1 kostki
cebule - 2 średnie
sos sojowy
natka pietruszki
mąka sojowa/kukurydziana - 3 łyżki
pieprz
sezam
olej do smażeniaPrzygotowanie: 30-60 min.

Tofu rozgnieść dokładnie widelcem, dodać posiekaną cebulę, obficie skropić sosem sojowym, dodać posiekaną natkę, mąkę sojową (lub kukurydzianą) i pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie. Jeśli masa nie trzyma się kupki, dodać trochę mąki. Odstawić na kwadrans.

Formować kotleciki obtaczając w sezamie. Smażyć na oleju (np. rzepakowym) do zezłocenia sezamu.

Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-07
----------

 

 

 

 

 

ęęłęóowsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: desery i łakocie, przekąski, wypieki

 

 


Składniki: dla 4 osób

4 szkl. płatków owsianych
5 łyżek miodu/ słodu (np. jęczmiennego)
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. rodzynek
1/2 szkl. posiekanych orzechów
+ ew. olej do wysmarowania blachy

dodatki typu:
- kakao
- imbir + goździki mielone + cynamon
- wiórki kokosowePrzygotowanie: 30-60 min.

Zmiksować miód/słód, olej i wodę, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 10 min.

Podzielić na kilka części potencjalnie zorientowanych na różne posmaki (kakao, korzenny, kokosowy albo co tam jeszcze chcecie), wmieszać odpowiednie dodatki. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać masę za pomocą łyżki stołowej. Piec około 25-30 min. (albo do lekkiego zbrązowienia) w temp. 180 st.C.

----ęęłęóOrzechowiec 1

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: desery i łakocie,
Składniki: dla 8 osób

30 dag mąki,
30 dag margaryny (Planta),
25 dag cukru (fruktoza lub miód, raczej nie można zamienić bananami),
3 łyżki mąki sojowej wymieszanej z wodą (zamiast jajek),
25 dag orzechów laskowych (drobno pokrojonych lub zmielonych),
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soliPrzygotowanie: ponad 60 min.

Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać mąki sojowej, następnie dosypać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i na końcu orzechy. Ucierać ciasto 5 min. mikserem. Piec około godziny w 180 stopniach C.

Można polać ciasto polewą czekoladową, ale ciasto powinno być w tym czasie ciepłe. Smacznego!Wskazówki i uwagi: ----

ęęłęóMajonez wegański z mleka sojowego

Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.


Składniki: dla 12 osób

szklanka mleka sojowego
łyżka octu
sól
pieprz
ząbek czosnku
łyżka musztardy
2 szklanki olejuPrzygotowanie: 15-30 min.

Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu, przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować. Mleko powinno nabierać objętości, dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno być puszyste.

Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!). Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy. Smacznego & GO VEGAN!

 

 

ęęłęóPasztet z fasoli z orzechami

Dort.ds: "jest pycha zarówno na zimno jak i na ciepło "

Rodzaj diety: wegańska


Składniki:

2 szkl. fasoli
pół szkl. orzechów włoskich
2 marchewki
pietruszka
pół selera
3 cebule
2 ząbki czosnku
czerstwa kajzerka lub ugotowany ryż (ok. szkl.)
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin