Rolada makowa.doc

(27 KB) Pobierz
Rolada makowa

 

 

 

Rolada makowa

 

Składniki Na ciasto:

             

·       4 żółtka

·       4 białka

·       4 łyżki zimnej wody

·       100 g cukru

·       starta skórka ze sparzonej cytryny

·       szczypta soli

·       150 g mąki

·       tłuszcz do posmarowania blachy

·       cukier do posypania

 

Na nadzienie:

·       200 g maku

·       500 ml mleka

·       60 g masła

·       1 żółtko

·       100 g cukru

·       1 opakowanie cukru waniliowego

·       50 g rumu

·       100 g mielonych migdałów

 

Na polewę:

·       80 g cukru

·       20 g kakao

·       2 łyżki gorącej wody

·         1 łyżka siekanych migdałów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

1.    Żółtka ubić z wodą na pianę, dodając 2/3 porcji cukru. Gdy masa zbieleje dodać skórkę cytryny. Ubić na sztywno białka z solą, dodając pod koniec ubijania resztkę cukru. Dodawać do żółtek ubite białka na przemian z mąką i ostrożnie wymieszać.

2.    Płaską blachę wyłożyć pergaminem i natłuścić. Równomiernie rozprowadzić ciasto na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12 min.

3.    Następnie wyłożyć spodem do góry na posypane cukrem płótno, pergamin lekko zwilżyć wodą i delikatnie zdjąć, a biszkopt zwinąć razem z płótnem w rulon i pozostawić do ostygnięcia.

4.    Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 30 min. a następnie odcedzić i 3x zemleć. Masło utrzeć z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Połączyć z makiem. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rum.

5.    Ostrożnie rozwinąć zrolowany biszkopt, wyjąć płótno i posmarować wystudzoną masą makową. Ponownie zwinąć roladę.

6.    Przygotować polewę. Cukier puder wymieszać z kakao, gorącą wodą i posiekanymi migdałami. Polewą posmarować wierzch i boki ciasta.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin