Składniki Na ciasto:
· 4 żółtka
· 4 białka
· 4 łyżki zimnej wody
· 100 g cukru
· starta skórka ze sparzonej cytryny
· szczypta soli
· 150 g mąki
· tłuszcz do posmarowania blachy
· cukier do posypania
Na nadzienie:
· 200 g maku
· 500 ml mleka
· 60 g masła
· 1 żółtko
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 50 g rumu
· 100 g mielonych migdałów
Na polewę:
· 80 g cukru
· 20 g kakao
· 2 łyżki gorącej wody
· 1 łyżka siekanych migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. Żółtka ubić z wodą na pianę, dodając 2/3 porcji cukru. Gdy masa zbieleje dodać skórkę cytryny. Ubić na sztywno białka z solą, dodając pod koniec ubijania resztkę cukru. Dodawać do żółtek ubite białka na przemian z mąką i ostrożnie wymieszać.
2. Płaską blachę wyłożyć pergaminem i natłuścić. Równomiernie rozprowadzić ciasto na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12 min.
3. Następnie wyłożyć spodem do góry na posypane cukrem płótno, pergamin lekko zwilżyć wodą i delikatnie zdjąć, a biszkopt zwinąć razem z płótnem w rulon i pozostawić do ostygnięcia.
4. Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 30 min. a następnie odcedzić i 3x zemleć. Masło utrzeć z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Połączyć z makiem. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rum.
5. Ostrożnie rozwinąć zrolowany biszkopt, wyjąć płótno i posmarować wystudzoną masą makową. Ponownie zwinąć roladę.
6. Przygotować polewę. Cukier puder wymieszać z kakao, gorącą wodą i posiekanymi migdałami. Polewą posmarować wierzch i boki ciasta.
kalina745