Ciasto:
· 2 niepełne szkl. mąki
· 1 i 1/4 pojemnika śmietany kremówki
· 3 jajka
· 1 niecała szkl. cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 torebka proszku do pieczenia
· odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
· Nadzienie:
· 1 puszka ananasów
· 17 dag wiórków kokosowych
· 1/2 masła
· 3 łyżki mleka
Śmietanę ubić na półsztywno, wsypując przy tym cukier i cukier waniliowy. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wyrobić na gładko. Ciasto przełożyć na blachę , wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. w tem. 175º.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Mleko zagotować z tłuszczem i cukrem. Wsypać wiórki, wymieszać, zdjąć z ognia.
Ananasy osączyć, pokroić na kawałki, przełożyć do masy kokosowej. Ciasto wyjąć z pieca, rozsmarować na nim przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika, piec 20 min. Pokroić w romby.
kalina745