Indeks Glikemiczny exel.doc

(677 KB) Pobierz
Indeks Glikemiczny

 

 

 Indeks Glikemiczny

Ściągnij wersję w formacie Excel

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.

Użyte skróty:
IG - indeks glikemiczny
ŁG - ładunek glikemiczny
 

Produkt

IG

(+-)

Rozmiar porcji w gramach

Ilość węglow. na porcję

Ilość węglow. na gram

ŁG na porcję

ŁG na gram lub ml

CIASTA I WYPIEKI

babka z polewą truskawkową

73

12

38

26

0.68

19

0.50

bezy

67

 

50

29

0.58

19

0.39

biszkopt

54

 

53

28

0.53

15

0.29

bułeczki drożdżowe

92

8

25

9

0.36

8

0.33

ciasto bananowe bez cukru

55

10

80

29

0.36

16

0.20

ciasto bananowe z cukrem

47

8

80

38

0.48

18

0.22

ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

38

3

111

52

0.47

20

0.18

ciasto waniliowe z polewą waniliową

46

6

63

36

0.57

17

0.26

crumpet (rodzaj naleśnika)

67

 

57

26

0.46

17

0.31

donaty i pączki

69

 

50

19

0.38

13

0.26

mufinki (średnio)

67

 

55

30

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin