Zapiekanka z makaronu III
· 80 dag makaronu świderki
· 8 plastrów mięsa (karkówka lub piersi z kurczaka)
· 1 papryka zielona
· 1 papryka czerwona
· 25-30 dag pieczarek
· 30 dag żółtego sera (twardego)
· 1 duża cebula
· zielona pietruszka (około 5 dag)
· 3 ząbki czosnku
· ketchup
· sos cygański
· pieprz
· sól
· oliwa
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso potłuc, osolić, popieprzyć i smażyć. Ser zetrzeć na tarce. Formę wysmarować oliwą i układać wszystko warstwami:1 warstwa: makaron, mięso, pieczarki z cebulą i czosnkiem, papryka, ser żółty, zielona pietruszka, posolić i popieprzyć, polać keczupem i sosem.2 warstwa: tak samo.Piec ok.30-40 min. na małym gazie w piekarniku.
lampuceraa