KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH
Od dawna wiadomo, że właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiedniej diety to połowa, a niektórzy znawcy sprawy twierdzą, że nawet 80% kulturystycznego sukcesu. Przestrzeganie godzin posiłków, ilości wypitej wody, czy wreszcie rodzaju spożywanego pokarmu są równie istotne jak intensywny, regularny i profesjonalny trening. Zaprezentowane poniżej tabele przedstawiają podstawowe podstawowe produkty i zawartość w nich tłuszczów i kalorii.
PRODUKT
ILOŚĆ
kcal
TŁUSZCZ (g)
SUROWE MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE
Wołowina:
Befsztyk wołowy
100g
114
3,5
Wołowina na rosół
219
15,7
Polędwica smażona bez tłuszczu
150g
185
4,5
Kotlet karkowy smażony
120g
210
11
Strogonow
346
21,8
Wątróbka
126
3,1
Wieprzowina
Kotlet mielony smażony
240
10,5
Żeberka pieczone
360
28
Schab pieczony
180
10
Kotlet schabowy surowy
175
Schab karkowy surowy
269
22,8
Cielęcina
Kotlet smażony panierowany
7,8
Cielęcina na pieczeń
107
2,8
DRÓB
Pierś indyka ( bez skóry )
85
0,7
Pierś kurczaka ( bez skóry )
100
1,3
Pierś kurczaka ( ze skórą )
157
9
Udo kurze ( ze skórą )
160
10,2
Udo gęsie ( bez skóry )
141
13
WĘDLINY
Salami ( 1 plasterek 0
7g
35
0,4
Kiełbasa krakowska ( 1 plasterek )
5g
70
0,5
Parówki ( 1 sztuka )
48g
Darek123